Šidlo: Evropa pred destabilizacijom ali Poljska neće dezertirati

"Evropa tada nije htjela da gine za Gdanjsk", kazala je Šidlo
52 pregleda 1 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2017. 06:39h

Poljska premijerka Beata Šidlo na 78. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, je danas rano ujutro, na poluostrvu Vesterplate kraj Gdanjska, poručila da njena zemlja neće dezertirati i kada neki evropski lideri nastoje sa drugima da razgovaraju s pozicije sile, Poljska će ostati na "straži solidarnosti" i ravnopravnosti svih država Evrope.

U zoru su sirene ponovo probudile žitelje poljskih gradova Vjelunj i Gdanjska da podsjete da je u tom trenutku prije 78 godina napadom Njemačke na Poljsku počeo Drugi svjetski rat.

"Vrijednosti kojima su se tokom rata rukovodili Poljaci, osnova su procesa ujedinjenja kontinenta koji je počeo kao odgovor na pakao rata. Zato u vrijeme kada se rađaju novi partikularni interesi Poljska ima moralno pravo da pita gdje su te vrijednosti, ima obavezu da stoji na straži solidarnosti, ravnopravnosti i jednakih prava svih država. Ne možemo da dopustimo situaciju da neki evropski zvaničnici podlegnu iskušenju da sa drugima razgovaraju sa pozicije sile", kazala je premijerka Šidlo na odavanju pošte žrtvama odbrane Vesterplate.

Premijerka je upozorila da nije Varšava ta koja treba da uči lekciju pokornosti, jer za to razloge imaju drugi, oni koji su izazvali Drugi svjetski rat a Poljska može da bude ponosna jer je bila žrtva i heroj Drugog svjetskog rata i ima čistu savjest jer ima najviše Pravednih među narodima sveta - ljudi kojima tu titulu dodjeljuje Izrael za spasavanje Jevreja tokom Holokausta.

"Evropa danas stoji pred nemirima i destabilizacijom. Zato ne možemo da dezertiramo, moramo da budemo hrabri i odlučni da zajedno održimo poredak istina i vrijednosti koje leže u temeljima naše kulture. Poljska je solidarna, bezbjedna, demokratska zemlja u kojoj vlada pravo", kazala je premijerka.

On je uz tu poruku evropskim zvaničnicima povodom spora oko sistemskih prijetnji po pravnu državu u Poljskoj, podsjetila je Zapad da nije htio da njegovi vojnici ginu za Gdanjsk 1. septembra 1939. godine kada je prvim salvama sa njemačkog ratnog broda Šlezvig-Holštajn i napadom na mali poljski garnizon tog poluostrva bez objave rata započeo Drugi svjetski rat.

"Evropa tada nije htjela da gine za Gdanjsk. A poljski vojnici su ginuli i solidarno su se borili za slobodu evropskih naroda na svim frontovima rata. Bez obzira na to, uz prećutni udio zapadnih država Poljska je poslije upala u okove komunističkog sistema koji joj je nametnut. Nedopustivo je i sramno je da danas neki zapadni mediji pišu o poljskim koncentracionim logorima", kazala je Beata Šidlo.

Prvi put u govoru poljskih premijera ili predsjednika na Vesterplate na godišnjicu Drugog svjetskog rata sada nije pomenuto istorijsko poljsko-nemačko pomirenje, tekovina decenija posle Drugog svjetskog rata i ujedinjene Evrope, započeto pismom poljskih biskupa njemačkim 1965. godine sa apelom "Opraštamo i molimo za oproštaj".

Bonus video: