BLOG Zelenski objavio video: Ukrajinski vojnici zauzeli selo Staromajorske u regionu Donjecka

Rat u Ukrajini - 520. dan

33403 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Ukrajinski vojnici kažu da su zauzeli Staromajorske: Fotografija sa video snimka koji je objavio Zelenski, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici kažu da su zauzeli Staromajorske: Fotografija sa video snimka koji je objavio Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2023. 22:26h
Završeno
21:40h

Ukrajinski vojnici ponovo su zauzeli jugoistočno selo Staromajorske od ruskih snaga u regionu Donjecka, pokazao je snimak koji je u danas objavio predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

"35. brigada i jedinica Teritorijalne odbrane "Arij" su ispunile svoj zadatak i oslobodile selo Staromajorske. Slava Ukrajini", rekao je vojnik na snimku koji Rojters nije mogao odmah da geolocira.

Selo se nalazi južno od gomile malih naselja koja je Ukrajina ponovo zauzela tokom kontraofanzive koju je započela početkom juna protiv ruskih snaga koje drže delove južne i istočne Ukrajine.

"Naši branioci sada nastavljaju da raščišćavaju naselje", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar proglašavajući Staromajroske oslobođenim.

Oleksandr Kovalenko, ukrajinski vojni analitičar, rekao je da ukrajinske trupe sada moraju da stignu do drugog sela, Staromlinovke, udaljenog manje od pet kilometara, prenosi Rojters.

"Zaista služi kao uporište za ruske okupatore, vrh druge odbrambene linije na ovoj lokaciji", rekao je on u intervjuu za medij RBC UA.

"Proces je stoga potpuno logičan – prvo zauzeti Staromajorske, stabilizovati bokove i preći na drugu liniju, gdje će se glavne udarne grupe angažovati da probiju", rekao je on.

Ruske trupe su snažno ukopane na strateški važnom jugu gdje su pripremile široku mrežu rovova, minskih polja, protivtenkovskih rovova i linija barikada "zmajevih zuba", navodi Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su se ukrajinski napadi na jugu pojačali.

Zelenski je priznao da je napredak u kontraofanzivi bio sporiji od željenog, ali je sinoć hvalio "veoma dobre rezultate" sa fronta, ne iznoseći detalje.

07:41h

Rusija je tokom noći u raketnom napadu pogodila lučku infrastrukturu u ukrajinskoj Odeskoj oblasti i tom prilokom je stradalo obezbjeđenje u luci, a oštećen je kargo terminal, rekao je guverner ovog regiona.

Detalj iz Odese nakon jednog od posljednjih granatiranja
Detalj iz Odese nakon jednog od posljednjih granatiranjafoto: Reuters

Kako prenosi Rojters, luke u ovoj oblasti su redovne mete ruskih napada od kada se prošle sedmice Moskva povukla iz crnomorske inicijative za žito.

Izmjena: 21:47h
07:35h

Rat u Ukrajini - 520. dan. Šta se dešavalo juče na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: