Bjeloruske vlasti prodale stan opozicione liderke i njenog supruga; Tihanovska: Poslije pobjede...

Stan od 66 kvadrata u Minsku, koji je država zaplijenila u septembru, prodat je juče iz trećeg pokušaja za 203.687 bjeloruskih rubalja (oko 73.100 eura), nakon što su dve prethodne aukcije otkazan

5600 pregleda 8 komentar(a)
Svetlana Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube
Svetlana Tihanovska, Foto: Screenshot/Youtube

Bjeloruske vlasti su prodale na aukciji dvosoban stan opozicione liderke Svetlane Tihanovske i njenog supruga Sergeja Tihanovskog, osuđenog blogera i aktiviste.

Stan od 66 kvadrata u Minsku, koji je država zaplijenila u septembru, prodat je juče iz trećeg pokušaja za 203.687 bjeloruskih rubalja (oko 73.100 eura), nakon što su dve prethodne aukcije otkazane, prenosi bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Početna cijena na aukciji bila je 171.900 bjeloruskih rubalja (oko 64.500 eura).

Na prethodnoj, otkazanoj aukciji, početna cijena stana bila je 214.860 bjeloruskih rubalja (oko 77.250 eura).

Tihanovska je prokomentarisala prodaju stana za bjeloruski portal Zerkalo, rekavši da će poslije promjene vlasti u Bjelorusiji sva imovina oduzeta na sporan način biti vraćena pravim vlasnicima.

"Prodali su moj stan? Ne osjećam ništa. Odavno sam se oprostila od tog stana. Ali znam da će poslije pobjede sva imovina, koja je ovako oduzeta, biti vraćena stvarnim vlasnicima", rekla je Tihanovska.

Tihanovski je uhapšen u maju 2020. godine, dva dana nakon što je objavio da će biti kandidat na predsjedničkim izborima, održanim u avgustu te godine.

Poznat je kao autor slogana "Zgazi bubašvabu", kojim je aludirao na autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Pošto je uhapšen, Svetlana Tihanovska se kandidovala umjesto njega i zauzela drugo mjesto na predsjedničkim izborima. Dan poslije izbora pobjegla je u Litvaniju da izbjegne hapšenje.

Tihanovski je 2021. osuđen na 18 godina zatvora, za podsticanje nemira i mržnje u društvu, ometanje rada Centralne izborne komisije i pokušaj rušenja društvenog poretka. On je optužbe odbacio kao politički motivisane.

Sud je Tihanovskom u februaru izrekao dodatnih 18 mjeseci zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za "očigledno kršenje unutrašnjih propisa zatvorske ustanove".

Proglašenje pobjede Lukašenka na izborima 2020. godine podstaklo je višemjesečne masovne proteste širom Bjelorusije, zbog kojih je uhapšeno više od 35.000 ljudi.

Na meti su se našli i nezavisni mediji, organizacije za ljudska prava i opozicione grupe. Opozicija i zapadne zemlje nisu priznale pobjedu Lukašenka, za koju tvrde da je namještena.

Bonus video: