Pojavila se fotografija: Prigožin navodno u Sankt Peterburgu na rusko-afričkom samitu

Od pobune mjesto boravka Prigožina je obavijeno velom misterije, iako se vjeruje da se kreće između Rusije i Bjelorusije

11139 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija koja se pojavila na Telegramu, Foto: Screenshot/Youtube
Fotografija koja se pojavila na Telegramu, Foto: Screenshot/Youtube

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnerovih plaćenika koji je vodio kratkotrajnu pobunu u Rusiji prošlog mjeseca, navodno je u Sankt Peterburgu gdje se održava rusko-afrički samit, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Saradnik Prigožina Dmitrij Siti, šef kulturnog centra Ruski dom u Centralnoafričkoj Republici (CAR), objavio je na Telegramu fotografiju Prigožina sa predstavnikom CAR-a 27. jula za koju kaže da je snimljena na sastanku.

Fontanka javlja da je fotografija snimljena u hotelu Trezine, u vlasništvu Prigožinove porodice.

Od pobune mjesto boravka Prigožina je obavijeno velom misterije, iako se vjeruje da se kreće između Rusije i Bjelorusije.

U svom govoru na tom događaju, ruski predsjednik je najavio da je Rusija spremna da u roku od tri do četiri mjeseca besplatno isporuči nekim afričkim zemaljama 25.000 do 50.000 tona žitarica.

Putin je ponovo optužio zapadne zemlje da stvaraju prepreke izvozu ruskog đubriva i hrane na svjetska tržišta.

Istovremeno, prema predsjednikovim riječima, Rusija je kriva za prehrambenu krizu u pozadini nedavnog povlačenja Moskve iz sporazuma o žitu.

Putin je takođe rekao da je udio Rusije na globalnom tržištu pšenice 20 posto, dok je udio Ukrajine manji od 5 posto. Stoga, prema riječima predsjednika, Moskva daje "značajan doprinos globalnoj sigurnosti hrane".

Bonus video: