EU uvela sankcije ruskim državljanima i entitetima zbog kampanje manipulacije informacijama

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da su na meti najnovijih sankcija "oni koji manipulišu informacijama u sklopu šire hibridne kampanje Rusije protiv EU i njenih država članica"

5794 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Evropske unije je saopštio da je danas odlučio da uvede restriktivne mjere protiv sedam ruskih državljana i pet entiteta, koje smatra odgovornim za sprovođenje kampanje manipulacije digitalnim informacijama, čiji je cilj širenje propagande u prilog agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Kampanja pod nazivom "Nedavne pouzdane vijesti" (Recent Reliable News, RRN), u kojoj su učestvovali državni organi ili tijela povezana sa ruskom državom, oslanja se na lažne veb stranice koje uzurpiraju identitet nacionalnih medija i vladinih sajtova, i na lažne naloge na društvenim mrežama, navodi Savjet EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da su na meti najnovijih sankcija "oni koji manipulišu informacijama u sklopu šire hibridne kampanje Rusije protiv EU i njenih država članica".

"Ovim novim listama (kažnjenih pojedinaca i entiteta) šaljemo jak signal da znamo kako manipulišu našim informacionim prostorom i kako djeluju. Čvrsto smo riješeni da spriječimo, odvratimo i efikasno odgovorimo novim instrumentima na ove prijetnje", kazao je Borelj.

Savjet EU je uveo sankcije portalu Inforos i trojici njegovih osnivača. Inforos je blisko povezan sa ruskom vojnom obavještajnom službom GRU i odgovoran je za formiranje više od 270 onlajn medija koji šire propagandu u prilog ruskom ratu protiv Ukrajine, piše u saopštenju.

Sankcijama su, kako se navodi, obuhvaćeni i ruska neprofitna organizacija ANO dijalog, blisko povezana sa administracijom predsjednika Rusije Vladimira Putina, Institut ruske dijaspore, i ​​dve ruske IT kompanije uključene u kampanju "RRN".

Restriktivne mjere EU u vezi sa djelovanjem koje podriva ili ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, sada se primjenjuju na oko 1.800 pojedinaca i entiteta.

Svi koji su pod sankcijama podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama iz članica EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizičkim licima je zabranjen ulazak u EU i tranzit preko njene teritorije.

Bonus video: