FT: Ukrajinski vojnici primijećeni kako koriste sjevernokorejske rakete

Sjevernokorejsko oružje su pokazale ukrajinske trupe koje su upravljale višecjevnim raketnim sistemima Grad iz sovjetskog doba u blizini uništenog istočnog grada Bahmuta, mjesta dugih brutalnih borbi, navodi se u izvještaju

17169 pregleda 18 komentar(a)
Bahmut, Foto: Reuters
Bahmut, Foto: Reuters

Ukrajinski vojnici su primijećeni kako koriste sjevernokorejske rakete za koje su rekli da ih je zaplijenila "prijateljska" zemlja prije nego što su isporučeni Ukrajini, izvijestio je danas Fajnenšel tajms (FT), prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane sugerisalo je da je oružje oduzeto od Rusa, navodi list.

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su Sjevernu Koreju da snabdijeva oružjem Rusiji, uključujući navodne pošiljke morem, ali nisu ponudile dokaze, a sjevernokorejsko oružje nije široko primijećeno na ratištima u Ukrajini.

Sjeverna Koreja i Rusija poriču da su obavljale transakcije oružja.

Sjevernokorejsko oružje su pokazale ukrajinske trupe koje su upravljale višecjevnim raketnim sistemima Grad iz sovjetskog doba u blizini uništenog istočnog grada Bahmuta, mjesta dugih brutalnih borbi, navodi se u izvještaju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu boravio je ove nedjelje u rijetku posjetu Pjongjangu kako bi proslavio 70. godišnjicu završetka Korejskog rata, što je prva posjeta visokog vojnog zvaničnika Moskve od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Tokom posjete, Šojgu je fotografisan kako gleda zabranjene sjevernokorejske balističke rakete sa liderom Kim Džong Unom na vojnom sajmu u Pjongjangu, signalizirajući dublje veze između dvije zemlje dok se svaka od njih suočava sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: