BLOG VSJ: Saudijska Arabija domaćin pregovora o Ukrajini početkom avgusta

Rat u Ukrajini - 522. dan

24684 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Dnjepra nakon napada, Foto: Reuters
Detalj iz Dnjepra nakon napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2023. 22:01h
Završeno
22:02h

Muškarac i žena ubijeni su u ruskom napadu koji je pogodio Zaporožje, veliki grad u južnoj Ukrajini, izvjestile su lokalne vlasti.

"Neprijateljski projektil pogodio je otvoreno područje. Nažalost, muškarac i žena su poginuli", izjavio je Anatolij Kourtev, sekretar gradskog vijeća na svom Telegram nalogu, dodajući da je još jedna žena povrijeđena.

"Udarni talas uništio je prozore visokih zgrada, oštetio zgradu obrazovne ustanove i supermarketa", rekao je on.

Po podacima oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska je tokom proteklog dana lansirala "pet projektila i 19 vazdušnih napada" i gađala "30 puta višecjevnim raketnim bacačima položaje" ukrajinskih trupa i naseljena područja.

21:22h

Saudijska Arabija će u avgustu biti domaćin razgovora o Ukrajini, kojem če osim zapadnih država i Ukrajine prisustvovati i i velike zemlje u razvoju, uključujući Indiju i Brazil, objavio je Vol strit džurnal.

Sastanku, planiranom da se održi u Džedi 5. i 6. avgusta, bi trebalo da prisustvuju visoki zvaničnici iz do 30 zemalja, uključujući Indoneziju, Egipat, Meksiko, Čile, Zambiju, navodi se u izvještaju, citirajući diplomate uključene u diskusiju.

Ukrajina i zapadni zvaničnici se nadaju da pregovori, koji isključuju Rusiju, mogu dovesti do međunarodne podrške mirovnim uslovima koji favorizuju Ukrajinu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kremlj, koji tvrdi da je anektirao oko šestine teritorije Ukrajine, rekao je da smatra da su mirovni pregovori sa Ukrajinom mogući samo ako Kijev prihvati "novu realnost", što se odnosi na njegove teritorijalne pretenzije.

Kijev kaže da bi pregovori sa Rusijom bili mogući tek nakon što Moskva povuče svoje trupe.

Nije poznato koliko će zemalja, od pozvanih. prisustvovati sastanku.

15:34h

Ruska vojska saopštila je danas da je prethodnog dana pogodila komandni centar ukrajinske vojske u Dnjepru, na istoku Ukrajine, gdje je u raketnom napadu na stambenu zgradu povrijeđeno devet ljudi.

"U večeri 28. jula ruske oružane snage udarile su visoko preciznim oružjem komandni centar ukrajinskih snaga u Dnjepru. Meta je pogođena, cilj napada postignut", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju, ruska vojska nastavlja "ofanzivne operacije" u regionu Kupjanska na sjeveroistoku Ukrajine gde Moskva tvrdi da je napredovala nekoliko kilometara poslednjih nedelja.

(BETA)

13:35h

Ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve saopštila je 29. jula da je devet osoba, uključujući dvoje djece, ranjeno u raketnom napadu ruskih snaga koji se desio prethodne večeri na grad Dnjepar.

Napadi su pogodili zgradu koju koristi Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) i stambenu zgradu.

Operacije spašavanja su zaustavljene u centralnoj Ukrajini u gradu Dnjepru nakon raketiranja, dok se nastavljaju teške borbe na jugu zemlje.

Ukrajinska vojska je 29. jula rekla da je prethodnog dana bilo 27 okršaja između ukrajinskih snaga i ruskih trupa, pri čemu su ruske snage izvodile napade u istočnim regijama Lugansk i Donjeck.

Ukrajinska vojska je saopštila da odbija rusku ofanzivu u blizini Marjinke, u regiji Donjeck, te da Rusija koncentriše trupe u južnim regijama Zaporožje i Herson.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je napad 28. jula, nazvanši ga "ruskim raketnim terorom" koji se dogodio dok je Ukrajina obilježavala Dan državnosti, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa ne engleskom jeziku.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je odmah razgovarao sa SBU-om, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Državnom službom za hitne slučajeve i komandirom ukrajinske vojske nakon što su pogođene stambena zgrada i zgrada SBU-a.

Zelenski je rekao da su sve potrebne službe na licu mjesta i obećao da će "učiniti sve kako bi Rusija bila kažnjena za agresiju i teror protiv našeg naroda".

(Radio Slobodna Evropa)

13:30h

Agencija Rojters objavila je fotografije napravljene tokom današnje posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog pripadnicima specijalnih ukrajinskih snaga u blizini istočnog grada Bahmuta.

13:25h

Desetine ekstremista iz Njemačke otputovali su u ratnu zonu od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke odgovarajući na pitanje lista Velt.

13:20h

Istoričar Timoti Snajder o tome zašto je Zapad pogrešno "pročitao" Putina i šta nam prošlost govori o ratu u Ukrajini:

Bonus video: