Moravjecki: Grupa Vagnerovih vojnika se približila Grodnu, blizu granice sa Poljskom

"Situacija postaje sve opasnija... Najvjerovatnije će oni (osoblje Vagnera) biti prerušeni u bjelorusku graničnu stražu i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju (i) da destabilizuju Poljsku", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare

8541 pregleda 4 komentar(a)
Moravjecki, Foto: Reuters
Moravjecki, Foto: Reuters

Grupa od 100 vojnika ruske grupe Vagner približila se bjeloruskom gradu Grodno blizu granice sa Poljskom, izjavio j danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenosi Rojters.

Poljska, bivša članica Varšavskog pakta, koja je punopravna članica vojnog saveza NATO-a predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 1999. godine, zabrinuta je zbog mogućeg prelivanja rata na njenu teritoriju još od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ranije ovog mjeseca, Poljska je počela da premješta više od 1.000 vojnika na istok zemlje zbog sve veće zabrinutosti da bi prisustvo Vagnerovih boraca u Bjelorusiji moglo da dovede do povećanja napetosti na njenoj granici.

"Situacija postaje sve opasnija... Najvjerovatnije će oni (osoblje Vagnera) biti prerušeni u bjelorusku graničnu stražu i pomoći ilegalnim migrantima da dođu na poljsku teritoriju (i) da destabilizuju Poljsku", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Glivicama u zapadnoj Poljskoj.

"Oni će najvjerovatnije pokušati da uđu u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu prijetnju", rekao je Moravjecki.

Međutim, nije naveo izvor svojih informacija o Vagnerovim kretanjima, a Anton Motolko, osnivač bjeloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojnu aktivnost u zemlji, rekao je Rojtersu da njegova grupa nije vidjela nikakve dokaze da se Vagnerova grupa približavala Grodnu.

Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom da se nalazi u blizini Suvalki jaza, strateškog pojasa zemlje duž poljsko-litvanske granice, koja dijeli Bjelorusiju, saveznicu Rusije, od ruske enklave Kalinjingrad.

Ranije u julu, šef Vagnera Jevgenij Prigožin prikazan je na video snimku u kojem svoje borce pozdravlja u Bjelorusiji, govoreći im da za sada više neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da skupe snagu za Afriku - gdje su uključeni u brojne sukobe – dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Sljedećeg dana, neki Vagnerovi borci stigli su na poligon 38. desantne jurišne brigade izvan grada Bresta, samo nekoliko milja od poljske granice.

Vagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio sporazuma kojim je okončan pokušaj pobune grupe u junu, kada su preuzeli kontrolu nad ruskim vojnim štabom, marširali na Moskvu i zaprijetili da će Rusiju ubaciti u građanski rat, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Bonus video: