Pudždemon: Nema formiranja španske vlade bez rješavanja sukoba s Katalonijom

Partija Zajedno za Kataloniju daće glasove Sančesu jedino ako dođe do sporazuma, poručio je bivši predsjednik katalonske vlade

4065 pregleda 3 komentar(a)
Poster sa likom Pudždemona u sjedištu partije u Barseloni, Foto: REUTERS
Poster sa likom Pudždemona u sjedištu partije u Barseloni, Foto: REUTERS

Bivši predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon, od čije separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (JxCAT) zavisi formiranje vlade u Španiji, poručio je u subotu da će njegova stranka dati glasove aktuelnom španskom premijeru Pedru Sančesu jedino dođe li do sporazuma oko rješavanja "sukoba između Katalonije i Španije", prenosi Hina.

Pudždemon, koji se od jeseni 2017. nalazi u egzilu u Belgiji, saopštio je putem Tvitera da sedam glasova stranke Zajedno za Kataloniju neće uslovljavati poboljšanjem svoje lične situacije. Špansko državno tužilaštvo traži njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u Madridu za organizovanje zabranjenog referenduma o Kataloniji prije šest godina.

Desni blok stranaka dobio je 172, a lijevi blok predvođen Sančesom 171 poslaničkih mandata na parlamentarnim izborima prije nedjelju dana. Za sastavljanje vlade potrebno je 176 poslanika u parlamentu s 350 mjesta, što niti jedan blok ne može dostići. Prevagu može donijeti sedam poslanika stranke Zajedno za Kataloniju.

"Onaj ko misli da će pritiskom ili direktnom političkom ucjenom dobiti neku taktičku korist, vara se", napisao je Pudždemon. "No, potrebno je pregovarati o uslovima pod kojima se mora riješiti sukob između Katalonije i Španije", dodao je.

Iako u saopštenju nije jasno naveo, Pudždemon i stranka Zajedno za Kataloniju traže dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Ta stranka je prošle sedmice kao uslov spomenula i "amnestiju" za osuđene i optužene članove bivše katalonske vlade.

Sančesova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) poručila je da je spremna razgovarati sa strankom Zajedno za Kataloniju, ali isključivo u "okviru španskog ustava". PSOE i španski Ustavni sud naveli su još ranije da takav referendum nije u skladu s ustavom.

Bez podrške Pudždemonove stranke, Sančes ne može dobiti novi četvorogodišnji mandat. Bez njegove podrške vladu ne može formirati niti desni blok, ali Pudždemon nije ni imao namjeru podržati špansku desnicu koja se oštro protivi referendumu i traži njegovo izručenje iz Belgije.

Idućeg mjeseca će prvo Narodna stranka desnog centra, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, pokušati u parlamentu dobiti dovoljno glasova za sastavljanje vlade. Ne uspije li, to će pokušati PSOE. Ne dobije li Španija do oktobra novu vladu, više od 37 miliona birača izaći će na nove izbore.

Bonus video: