U Njemačkoj se održava velika izložba posvećena brzini

Brže, brže i - još brže! To kao da je odavno deviza modernog svijeta. Ubrzanje procesa je moguće kako u evoluciji, tako i u saobražaju. Jedna "trojna" izložba u Njemačkoj osvjetljava sve nijanse pojma brzine

2507 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brzina je u Njemačkoj veoma važna. Od auto-puta do automata – Njemci ne vole da gube vrijeme. Čak i njemački jezik je "brzinski ekonomičan". To jasno pokazuje riječ poboljgoršati (orig. Verschlimmbessern). Njome se opisuje šta se dešava kada neko sa dobrim namjerama pokušava da nešto poboljša, ali se na kraju ispostavlja da je zapravo pogoršao stvar. Čemu na takve opise gubiti mnogo vremena kada sve može da se izrazi jednom jedinom riječju?

Kada je njemački inženjer Karl Benc 1886. prijavio svoj patent „vozila sa pogonom na gas", time je utemeljio proizvodnju automobila koja se otada pa do danas stalno povećavala. U Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, danas u automobilskoj industriji radi oko 800.000 ljudi.

Izložba „Tempo. Tempo! Tempo?" vrti se upravo oko brzine, ubrzanja i – usporavanja, a istovremeno se održava u tri muzeja Donje Saksonije. Umjetnički muzej „Dvorac Derneburg" prezentuje radove sa temom „tempo" u savremenoj umjetnosti; najveći evropski muzej automobilskih „veterana" u Ajnbeku tematizuje tehnički razvoj a Pokrajinski muzej u Hanoveru je težište stavio na kulturnu istoriju brzine.

Trka čovječanstva

Priprema izložbe je trajala godinu dana, kaže za DW Štefan Rihter, portparol automobilskog muzeja u Ajnbeku: „Svaki muzej osvjetljava temu brzine iz svog specifičnog ugla."

Tako u Derneburgu ne mogu da se vide samo motocikli i automobili, već i podaci o teoriji evolucije i novim medijima, dakle svemu što se bazira na skraćenju puta i ubrzanju procedura.

U Hanoveru se na brzinu gleda iz prirodne i kulturnoistorijske perspektive. A izložba u Ajnbeku je koncentrisana prije svega na tehniku.

Tu, na primjer, može da se vidi američki vojni mlaznjak „Lokid F-104 starfajter" koji može da postigne dvostruku brzinu zvuka. A tu je i Bugatijev Veron koji je 2010. bio postavio brzinski rekord sa 431,072 km/h.

Tu je i konceptni automobil „Nardo" firme VW. Bio je to prvi supersportski automobil ovog proizvođača – koji je ostao u fazi prototipa i tako završio u muzeju.

Pored takvih „brzinskih objekata", ima i pomalo neočekivanih eksponata kao što je, na primjer, prva cedulja koja je u Njemačkoj ispisana kao kazna za prekoračenje brzine. Ona potiče iz 1894. godine a kazna je izrečena vozaču koji je pored jednog restorana prošao tako brzo da su „zavjese na prozorima zalepršale". Iz toga se vidi da tada nije bilo uređaja za precizno mjerenje brzine, ali se smatra da je kažnjeni vozač vozio brzinom od čitavih 30 km/h!

Na izložbi su prikazana i dostignuća sa drugih kontinenata, tako da ima objekata koji su poslati iz Kalifornije, Bahreina, skndivanskih zemalja itd.

Izložba je otvorena u junu a zatvara se 4. februara 2024. godine.

Bonus video: