Odbačena žalba ruskog opozicionara Kara-Murze na zatvorsku kaznu

Kara-Murza je uhapšen dva mjeseca nakon početka rata po optužbi za širenje lažnih informacija o oružanim snagama i proglašen za "stranog agenta"

2705 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Kara-Murza, 31. jula 2023. godine, Foto: Reuters
Vladimir Kara-Murza, 31. jula 2023. godine, Foto: Reuters

Ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi odbačena je žalba u ponedjeljak, 31. jula, na kaznu zatvora od 25 godina, javila je državna novinska agencija RIA.

Kara-Murza, koji ima rusko i britansko državljanstvo, osuđen je u aprilu na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja "lažnih informacija" o ruskom ratu u Ukrajini.

Ovaj 41-godišnjak je jedan od malog broja istaknutih opozicionih ličnosti koji su ostali u Rusiji i nastavili da govore protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je Kremlj poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022.

Kara-Murza je uhapšen dva mjeseca nakon početka rata po optužbi za širenje lažnih informacija o oružanim snagama i proglašen za "stranog agenta". Njegovo pritvaranje uslijedilo je nekoliko sati nakon što je CNN emitovao intervju s njim u kojem je rekao da Rusijom upravlja "režim ubica".

Kasnije je optužen za izdaju zbog govora koje je održao o ratu, uključujući u Predstavničkom domu Arizone u kojem je rekao da Putin bombarduje ukrajinske domove, bolnice i škole.

Kremlja ističe da ruske snage ne gađaju sračunato civile u Ukrajini, ali ih je ubijeno na hiljade.

Tokom suđenja, on je uporedio formulaciju optužbi protiv njega sa formulacijom koju je koristila tajna policija sovjetskog diktatora Josifa Staljina 1930-ih, kada je deda Kara-Murze poslat u zarobljenički logor Gulag na dalekom istoku Rusije.

Kara-Murza je bio bliski saradnik ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova, koji je ubijen u centru Moskve 2015. godine.

Dva puta, 2015. i 2017., iznenada se razbolio od, kako je rekao, trovanja od strane ruskih bezbjednosnih službi. Pao je u komu da bi se na kraju oporavio. Ruske vlasti su negirale umiješanost u incidente.

Njegov advokat je rekao da je lošeg zdravlja i da pati od polineuropatije, nervnog poremećaja koji je rezultat trovanja.

Kara-Murza je jedan od mnogih opozicionih aktivista, novinara i drugih koji su uhapšeni i procesuirani prema pooštrenom zakonu usred sve većeg napada Kremlja na civilno društvo.

Prema grupi za ljudska prava OVD-Info, skoro 20 hiljada Rusa je privedeno zbog antiratnih protesta otkako je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Kara-Murza je bio ključni zagovornik američkog zakona Magnicki, koji predviđa sankcije za prekršioce ljudskih prava u Rusiji.

U martu su Sjedinjene Države sankcije protiv šest osoba, uključujući tri sudije, zbog njihove uloge u pritvaranju Kara-Murze.

Sergej Podoprigorov, sudija koji je izrekao kaznu Kara-Murzi 17. aprila, bio je jedan od prvih koga su SAD sankcionisale na osnovu Magnicki zakona.

Bonus video: