BLOG MO Rusije: Osujećen napad na mornaricu i civilne brodove u Crnom moru, guverner Sevastopolja: Oboren dron

Rat u Ukrajini - 525. dan

31809 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Sevastopolj, Foto: Shutterstock
Sevastopolj, Foto: Shutterstock
Završeno
18:08h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je osujetilo napade ukrajinskih morskih dronova na njenu mornaricu i civilne brodove u Crnom moru, a lokalni guverner je rekao da su vlasti takođe oborile dron iznad krimskog grada Sevastopolja, prenosi agencija Rojters.

Kijev je negirao da je napao civilne brodove, ne osvrćući se direktno na tvrdnju da je napao rusku mornaricu.

"Oružane snage Ukrajine su tokom noći bezuspješno pokušale da napadnu patrolne brodove Crnomorske flote „Sergej Kotov“ i „Vasilij Bikov“ sa tri pomorska čamca bez posade“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Rečeno je da dva broda kontrolišu pomorstvo 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja i da će nastaviti da obavljaju svoje dužnosti. Kasnije, u svom dnevnom brifingu, ministarstvo je saopštilo da su mornarički brodovi uništili još tri pomorske bespilotna letjelica koja su gađala civilna plovila.

"Tokom noći, režim u Kijevu je pokušao teroristički napad sa tri polupotopna bespilotna čamca na ruska civilna transportna plovila koja su se kretala prema Bosforskom moreuzu u jugozapadnom dijelu Crnog mora“, saopštilo je ministarstvo.

Rusija je u danas oborila dron iznad okruga Sevastopolja, rekao je lokalni guverner Mihail Razvožajev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. On je rekao da je obaranje izazvalo eksploziju na tlu i da se zapalilo grmlje.

Zvaničnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je Rojtersu:

"Nesumnjivo, takve izjave ruskih zvaničnika su fiktivne i ne sadrže ni trunku istine. Ukrajina nije napala, ne napada i neće napasti civilna plovila, niti bilo koje druge civilne objekte. Rusija je rekla da će tretirati sve brodove koji napuštaju ukrajinske luke ili ulaze u ukrajinske luke kao validne mete nakon isteka prošlomjesečnog sporazuma koji je podržao UN i koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Kijev je ranije koristio bespilotne letelice za gađanje ruske mornaričke baze na Krimu i mosta koji je Rusija izgradila ka poluostrvu. Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, a Kijev je obećao da će ga povratiti zajedno sa drugom teritorijom koju je Moskva zauzela od njene potpune invazije prošle godine."

Izmjena: 18:19h
13:42h

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko tvrdi da je Ukrajina tokom protekle noći osujetila pokušaj upada ruske diverzantske grupe na sjeveru te zemlje.

"Sinoć su ukrajinski graničari u Černigovskoj oblasti osujetili pokušaj prelaska državne granice neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe", objavio je Klimenko na Telegrmu.

Klimenko je naveo da su u međuvremenu raspoređene rezervne snage ukrajinske državne granične službe i vojske Ukrajine sa ciljem da se ojača to područje, prenosi Rojters.

Nakon dolaska šefa ruske plaćeničke organizacije Vagner Jevgenija Prigožina u Bjelorusiju, Ukrajina je osnažila vojno prisustvo u svom sjevernom vojnom sektoru.

09:27h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su tri ukrajinska bespilotna čamca noćas pokušala napad na patrolne brodove crnomorske flote.

"Oružane snage Ukrajine su sinoć bezuspješno pokušale da napadnu patrolne brodove Crnomorske flote Sergej Kotov i Vasilij Bikov sa tri bespilotna čamca", navodi se u saopštenju.

Brodovi patroliraju na 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, u jugozapadnom dijelu Crnog mora, prenosi TASS.

Ministarstvo je navelo da su u odbijanju napada sva tri ukrajinska bespilotna čamca uništena vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova.

(BETA)

08:39h

Igor Terekov, gradonačelnik drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova, rekao je da su dronovima napadnuti popularni djelovi grada, kao i da su uništena dva sprata hostela, prenosi Rojters.

"Izbio je požar, a hitne službe su na terenu. Informacije o žrtvama se utvrđuju", naveo je Terekov na Telegramu.

07:59h

Bespilotna letjelica udarila je u toranj u poslovnoj četvrti Moskve, izjavio je rano jutros gradonačelnik glavnog grada Rusije i dodao da je protivvazdušna odbrana oborila nekoliko takvih letjelica.

"Protivvazdušna odbrana oborila je nekoliko dronova u pokušaju kretanja ka Moskvi. Jedna od tih letjelica je udarila u toranj, koji je već bio meta takvog napada", izjavio je gradonačelnik Sergej Sobjanin na Telegramu.

Sobjanin je rekao da je oštećena fasada na 21. spratu kule i da su razbijena stakla na površini od 150 kvadratnih metara.

"Nema informacija o žrtvama", rekao je Sobjanin i dodao da su službe hitne pomoći na licu mjesta.

Bespilotna letjelica udarila u toranj u Moskvi
Bespilotna letjelica udarila u toranj u Moskvifoto: REUTERS

Međunarodni aerodrom Vnukovo u Moskvi bio je privremeno zatvoren prije nego što se vratio u normalan rad, javila je agencija TASS.

U noći između subote i nedelje, stakla na nekoliko prozora na dvije zgrade u poslovnom kvartu "Moskva siti", razbijeno je posle napada ukrajinskih dronova, saopštile su ruske vlasti.

Napadi na Moskvu i njenu okolinu, koja se nalazi na oko 500 kilometara od ukrajinske granice, bili su rijetki od početka sukoba u februaru 2022. Međutim, poslednjih mjeseci, nekoliko bespilotnih ciljalo je Moskvu, među kojima je napad dronom na Kremlj u maju 2023.

(BETA)

07:58h

Rat u Ukrajini ušao je u 525. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: