Zumeri se rjeđe opijaju: Briga o sebi ili osuđujuće oči Instagrama?

Njemački centar za zdravstveno obrazovanje od 2004. istražuje fenomen opijanja, definisan kao konzumiranje najmanje pet pića na, recimo, žurki. Redovno istraživanje ukazuje na umjereniju konzumaciju alkohola u sadašnjoj starosnoj grupi 12-25 godina

9390 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mladi u provodu i alkohol, to se podrazumijeva? Više ne nužno, među mnogima iz Generacije Z uopšte ne. Tako, na primjer, 21-godišnja Serin kaže: "Ako ne možeš da budeš zabavan ili sav svoj bez alkohola, onda nešto nije u redu sa tobom."

Serin je rođena u Berlinu 2002. i dio je Generacije Z. Takozvanim zumerima najčešće se podrazumijevaju svi rođeni između 1995. i 2010. Doduše, linija između njihovih prethodnika, milenijalaca, i njih donekle je zamućena.

Serin kaže da nije jedina među svojim vršnjacima koja ne pije. Zapravo, navodi, većina njenih prijatelja ne pije ili pije malo. Je li to novi trend u Generaciji Z?

Njemački centar za zdravstveno obrazovanje od 2004. istražuje fenomen opijanja, definisan kao konzumiranje najmanje pet pića na, recimo, žurki. Redovno istraživanje ukazuje na umjereniju konzumaciju alkohola u sadašnjoj starosnoj grupi 12-25 godina.

Tako je 2004. 21 odsto iz grupe 12-17 tvrdilo da se opija najmanje jednom nedjeljno, dok ih je 2021. to radilo nepunih devet odsto. Trend je sličan među nešto starijima, od 18 do 25 godina - udio onih koji se redovno opijaju je spao sa 44 na 32 odsto.

Dakle, dok su se milenijalci, rođeni između 1980. i 1994. često opijali, mnogi zumeri se klone alkohola.

Glavni razlog je što oni ne žele da izgube kontrolu nad sobom, kaže Hajno Štuver, sociolog centra za istraživanje zavisnosti frankfurtskog Univerziteta primijenjenih nauka.

Kontrola je dobila na važnosti u generaciji koja živi pod diktatom društvenih mreža, navodi Štuver.

Naime, ovih dana loše sročena poruka na WhatsAppu može da zbriše prijateljstvo, a prijetnja loše procjene pri pijanstvu ljudima iz Generacije Z može biti preveliko opterećenje.

Serin kaže da mnogi izlaze iz ljušture kada se napiju i tako alkohol koriste da prebrode društvenu anksioznost. Ona smatra da umjesto toga treba da rade na samopouzdanju.

Štuver ukazuje da se mnogi vršnjaci Serin kriju iza maske mreža, poput Instagrama, i ocjenjuje da su samooptimizacija i prezentacija mladima danas veoma važni.

Mlađa generacija se zapravo dijelom preselila u virtuelni svijet. Proslave na koje se mora doći lično se u digitalno doba proređuju, a to redukuje i podsticaj opijanju u društvu.

Pandemija je doprinijela tom fenomenu, navodi psiholog Pauline Štokman. Aplikacije poput TikToka i Instagrama su možda pomogle u bijegu iz društvene izolacije, ali su eksponirale druge probleme, na primjer problem superfokusa na izgled, dodala je.

Štokmanova ocjenjuje da se mladi odmiču od alkohola jer brinu o sebi i žele da "preispitaju i promjene ukorijenjene tradicije".

Uz to, ocjenjuje Štuver, u današnjem društvu više ljudi može da se ruga nekom ponašanju ili ga kritikuje. To uključuje i opijanje.

Serin kaže da joj se društveni život odvija sa njoj bliskom ekipom hip-hopera u plesnom studiju. Vikendi su joj mirni - gleda TV serije i igra igrice, a povremeno sa prijateljima izađe na večeru.

Bonus video: