“Živjela sam s ovom tajnom 22 godine”

Žrtve se nadaju da će papina posjeta Portugalu skrenuti pažnju na seksualno zlostavljanje koje su počili sveštenici

16866 pregleda 5 komentar(a)
Crkva u centru Lisabona, Foto: Rojters
Crkva u centru Lisabona, Foto: Rojters

Filipa Almeida je imala 17 godina kada ju je seksualno zlostavljao sveštenik. Ona je ćutala godinama, ali je na kraju smogla snage da progovori i nada se da će posjeta pape Franja njenom rodnom Portugalu ove nedjelje podsjetiti svijet na hiljade sličnih zločina.

“Živjela sam s ovom tajnom 22 godine”, rekla je za agenciju Rojters 43-godišnja Filipa o užasnom periodu tokom vjerske obuke.

“Nije lako živjeti s tim iskustvima”, kazala je.

Rojters piše da je ona jedna od najmanje 4.815 osoba koje su seksualno zlostavljane od strane crkvenih službenika, uglavnom sveštenika, u Portugalu više od 70 godina, prema istrazi objavljenoj u februaru. Nadležna komisija je saopštila da je to samo “vrh ledenog brijega” i da je više od 100 sveštenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece ostalo aktivno u crkvenim ulogama.

Govoreći uoči dolaska pape, zakazanog za jutros, kardinal Lisabona Manuel Klemente rekao je da je posvećenost portugalske crkve rješavanju ovog pitanja “potpuna”.

Više od 100 sveštenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece ostalo je aktivno u crkvenim ulogama

Međutim, Almeida smatra da posjeta samo naglašava nedostatak napretka.

Crkva je u martu dobila spisak osumnjičenih, obećala da će povesti istragu i suspendovala nekoliko sveštenika, ali su se neki drugi već vratili svojim ulogama. Almeida je rekla da sveštenik koji ju je zlostavljao nije suspendovan tokom istrage.

Portugalska Biskupska konferencija je saopštila da ne može suspendovati sveštenike ako se jasno ne utvrde činjenice protiv njih, ali da će prema nasilnicima i njihovim pomagačima postojati “nulta tolerancija”.

Nisu planirane nikakve reparacije, ali su biskupi obećali “duhovnu, psihološku i psihijatrijsku” podršku.

Almeida i još dve žrtve su osnovale udruženje Coracao Silenciado (Ućutkano srce), koje pruža podršku onima koji su pretrpjeli zlostavljanje.

“Jedina stvar koja nam pomaže je da učinimo da druge žrtve osjete da nisu same”, rekla je Almeida.

Očekuje se da će se papa Franjo, koji dolazi u Portugal da bi prisustvovao globalnom okupljanju mladih katolika poznatom kao Svjetski dan mladih, privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja.

Almeidino udruženje nije pozvano da prisustvuje, ali ona ipak vidi taj događaj kao priliku da se “suoče s problemom” i da ukaže učesnicima na znakove koji upozoravaju na zlostavljanje, te podstakne žrtve da prijave incidente.

“Biće mladih iz cjielog svijeta, a realnost (zlostavljanja) je prisutna na svim kontinentima”, rekla je Rojtersu. “To je odlična prilika za Crkvu da nešto učini.

Crkva je obećala da će tokom okupljanja biti otkriveno spomen obilježje, ali datum nije određen, a Crkva je saopštila da se taj projekat još proučava.

Međutim, na kraju jedini način da se zadovolji pravda je da nasilnici budu pozvani na odgovornost, kazala je Almeida, koja se plaši da sveštenik koji ju je zlostavljao možda zlostavlja druge.

“Odgovornost sada pada na Crkvu”, rekla je. “Oni su bili upoznati sa situacijom i ništa nisu uradili.

Bonus video: