BLOG Zelenski: Trupe se suočavaju sa poteškoćama na frontu, ali ukrajinska snaga dominira

Rat u Ukrajini – 527. dan

30200 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2023. 21:09h
Završeno
21:09h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se ukrajinska vojska suočava sa poteškoćama na linijama fronta na istoku i jugu zemlje, ali da je bila dominantna u svojoj kampanji, prenosi agencija Hina.

"Teške su borbe. Okupatori pokušavaju da zaustave naše momke svom snagom. Veoma žestoki napadi", naveo je Zelenski u svom večerašnjem video obraćanju, misleći na nekoliko centara na istoku gdje bjesne borbe.

"Na jugu je sve teško. Ali šta god da uradi neprijatelj, ukrajinska snaga dominira", naveo je Zelenski.

19:22h

Više od 230.000 vojnika je regrutovano u rusku vojsku od početka godine, rekao je u četvrtak bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, dok traje osamnaesti mjesec ruske ofanzive u Ukrajini.

"Od 1. januara do 3. avgusta, više od 231.000 ljudi je primljeno po ugovoru“, rekao je Medvedev tokom sastanka koji je prenosila televizija.

Bivši ruski predsjednik, koji trenutno obavlja dužnost zamjenika predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti, u maju je izvijestio da je vojska tada regrutovala 120.000 ljudi, prenosi N1.

17:41h

Ruski sud izrekao je kaznu od 400.000 rubalja (4.400 dolara) kompaniji Epl jer nije uklonila sadržaj koji se smatra "lažnim informacijama" o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini.

Sudija u sudu za prekršaje, koji se bavi administrativnim prekršajima i krivičnim predmetima nižeg nivoa, proglasio je Epl krivim jer nije izbrisao podkaste i aplikacije koje šire navodno lažne informacije o sukobu u Ukrajini, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

Od početka rata u februaru 2022, Rusija je donijela niz mjera za kažnjavanje svake kritike ili dovođenja u pitanje vojnih akcija.

(BETA)

08:00h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je tokom prethodne noći oko 15 bespilotnih letjelica koje su se kretale ka Kijevu, izjavio je jutros načelnik vojne uprave Kijeva Sergej Popko.

Ukrajinske snage su "otkrile i uništile oko 15 vazdušnih ciljeva" na prilazu Kijevu, rekao je Popko na Telegramu i dodao da su to eksplozivne bespilotne letjelice tipa "šahed".

"Prema trenutno dostupnim informacijama, u glavnom gradu nije bilo žrtava i štete", dodao je on.

Vazdušna uzbuna, 820. po redu u Kijevu od početka ruske invazije u februaru 2022, trajala je tri sata, rekao je Popko.

Moskva redovno šalje iranske eksplozivne bespilotne letjelice na Ukrajinu.

(BETA)

Bonus video: