Rusija od početka godine regrutovala više od 230.000 vojnika

Kampanja regrutacije se sprovodi putem društvenih mreža i oglasa na ulicama, kojima se promoviše služenje u vojsci i obećavaju vrlo primamljivi uslovi za buduće vojnike

3775 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 230.000 vojnika je regrutovano u rusku vojsku od početka godine, rekao je u četvrtak bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, dok traje osamnaesti mjesec ruske ofanzive u Ukrajini.

"Od 1. januara do 3. avgusta, više od 231.000 ljudi je primljeno po ugovoru“, rekao je Medvedev tokom sastanka koji je prenosila televizija.

Bivši ruski predsjednik, koji trenutno obavlja dužnost zamjenika predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti, u maju je izvijestio da je vojska tada regrutovala 120.000 ljudi, prenosi N1.

"Zadatak je da i ubuduće učinimo služenje po ugovoru što privlačnijim, jer ruskoj vojsci trebaju regruti za vođenje ofanzive u Ukrajini“, istakao je.

Nije rekao koliko će dugo trajati obuka regrute prije ulaska u jedinice na frontu, koje od početka juna pokušavaju da zaustave ukrajinsku protivofanzivu na jugu i na istoku Ukrajine.

Kampanja regrutacije se sprovodi putem društvenih mreža i oglasa na ulicama, kojima se promoviše služenje u vojsci i obećavaju vrlo primamljivi uslovi za buduće vojnike.

Uz platu i socijalna prava, regruti „tokom vojne službe“ zadržavaju svoje civilne poslove, a eventualni krediti im se zamrzavaju, rekao je Medvedev.

U septembru 2022. ruske vlasti su zbog gubitaka na frontu morale da posegnu za djelimičnom mobilizacijom rezervnog sastava, pri čemu je mobilisano najmanje 300.000 ljudi, a desetine hiljada je pobjeglo u inostranstvo.

Krajem decembra 2022. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocijenio je „nužnim“ da se broj ruskih vojnika poveća na milion i po, od kojih „695.000 po ugovoru“ – što je više od 1,15 miliona koliko je u avgustu zacrtao Vladimir Putin.

Bonus video: