VIDEO Misteriozni oblak u obliku nuklearne pečurke iznad velikog ruskog grada

Kumulonimbus je gust, vertikalan oblak, koji sadrži grmljavinsku oluju, formiran od toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha koji se diže

13116 pregleda 9 komentar(a)
Kazanj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kazanj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Uplašeni stanovnici Kazanja, petog po veličini grada u Rusiji, oglasili su se društvenim mrežama kako bi podijelili slike i video snimke oblaka koji liči na "nuklearnu pečurku", prenijeli su lokalni mediji.

Stanovnici ovog grada naveli su da su u srijedu uveče primijetili ovaj misteriozni oblak, koji liči na oblik koji nastane nakon nuklearne eksplozije.

Lokalna novinska kuća Vechernyaya Kazan kasnije je rekla da je u pitanju meteorološki fenomen „kumulonimbus“ ili oblak nalik na nakovanj.

Kumulonimbus je gust, vertikalan oblak, koji sadrži grmljavinsku oluju, formiran od toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha koji se diže. Gornji dio oblaka često se razvlači vodoravno, pa oblak poprima oblik nakovnja ili pečurke, prenosi N1.

NASA kaže da je veća vjerovatnoća da će se ova vrsta oblaka formirati u tropskim geografskim širinama tokom cijele godine i tokom ljetnje sezone na višim geografskim širinama.

Državna novinska agencija RIA Novosti intervjuisala je portparola Ministarstva ekologije i prirodnih resursa Republike Tatarstan i potvrdio da je u pitanju kumulonimbus. Pojasnio je da je sporna „pečurka“, koja je uplašila stanovnike, zapravo samo vrsta oblaka, prenosi Newsweek.

Bonus video: