Navaljnom prijete decenije iza rešetaka

Ruski opozicionar dobio dodatnih 19 godina zatvora, a suočen je sa još jednim suđenjem za terorizam

9126 pregleda 6 komentar(a)
Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, Foto: Beta/AP
Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, Foto: Beta/AP

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni dobio je juče dodatnih 19 godina zatvora.

Najistaknutiji domaći kritičar predsjednika Vladimira Putina i njegove pristalice kažu da je krivični postupak protiv njega izmišljen kako bi ga vlasti što duže držale iza rešetaka i izvan politike. Navaljni već služi kazne od ukupno 11 i po godina zbog prevare i drugih optužbi za koje kaže da su takođe lažne. Njegov politički pokret je zabranjen i proglašen “ekstremističkim”.

Sud u njegovoj kaznenoj koloniji IK-6 u Melehovu, oko 235 km istočno od Moskve, okončao je juče suđenje Navaljnom po šest odvojenih optužbi, uključujući podsticanje i finansiranje ekstremističkih aktivnosti i stvaranje ekstremističke organizacije.

Audio snimak iz suda, gdje je suđenje održano iza zatvorenih vrata u zatvorskoj sportskoj hali, bio je toliko loš da je bilo praktično nemoguće razaznati šta sudija Andrej Suvorov govori, prenio je Rojters.

Tužilaštvo je tražilo da se Navaljnom doda 20 godina zatvora.

U nepotvrđenim izvještajima ruskih medija navodi se da će Navaljni, koji sada ima 47 godina, imati 74 godine kada izađe iz zatvora 2050. godine.

Bivši bloger i advokat koji je istraživao korupciju, izabrao je ulogu političkog mučenika s ciljem da pokaže Rusima da je moguće oduprijeti se Putinu, iako po veliku cijenu, ocjenjuje Rojters.

“Da bi se rodila nova, slobodna, bogata zemlja, ona mora da ima roditelje. One koji je žele. Koji to očekuju i koji su spremni da se žrtvuju za njeno rođenje”, rekao je Navaljni u završnoj riječi prošlog mjeseca.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama u četvrtak Navaljni je predvidio da će dobiti dugu zatvorsku kaznu, ali je rekao da to nije važno jer mu je takođe prijećeno odvojenim optužbama za terorizam koje bi mogle da donesu još jednu deceniju iza rešetaka.

U nepotvrđenim izvještajima ruskih medija navodi se da će Navaljni, koji sada ima 47 godina, imati 74 godine kada izađe iz zatvora 2050.

Navaljni je rekao da je svrha produženja njegovog zatočeništva da zastraši Ruse, ali ih je pozvao da se ne plaše i da razmišljaju o tome kako da se najbolje odupru “zlikovcima i lopovima u Kremlju”.

Optužbe se odnose na ulogu Navaljnog u njegovom ugašenom pokretu unutar Rusije, koji su vlasti optužile da pokušava da podstakne revoluciju nastojeći da destabilizuje društveno-političku situaciju.

Američki Stejt department nazvao je presudu “nepravednim zaključkom nepravednog suđenja”, dok je Evropska unija osudila još jednu politički motivisanu presudu i pozvala na hitno oslobađanje Navaljnog.

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk rekao je da je kazna ponovo izazvala ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sudskim maltretiranjem i upotrebom sudskog sistema u političke svrhe u Rusiji. Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nazvala je presudu “čistom nepravdom”.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da odluka ruskog suda predstavlja “potpuno ignorisanje najosnovnijih ljudskih prava”.

“Neistomišljenici se ne mogu ućutkati. UK poziva na njegovo hitno oslobađanje”, dodao je.

Kremlj, koji je u jednom trenutku optužio Navaljnog da radi za CIA u cilju podrivanja Rusije, poriče da progoni Navaljnog, tvrdeći da on nikad nije bio ozbiljna politička konkurencija i da je njegov slučaj isključivo stvar sudova.

Pristalice predstavljaju Navaljnog kao rusku verziju Nelsona Mandele koji će jednog dana biti oslobođen iz zatvora da bi vladao zemljom.

Bonus video: