Papa posjetio Fatimu, dočekalo ga 200.000 vjernika (FOTO)

Prema predanju, u Fatimi su 1917. portugalski brat i sestra Francisko i Hasinta Marto i njihova rođaka Lucija rekli da im se Bogorodica ukazala šest puta i povjerila im tri tajne

7271 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo imao je brzu posjetu jutros u Fatimi, simboličnom mjestu hodočašća u centru Portugala pred 200.000 vjernika, prije nego što se vratio u Lisabon gdje će predsedavati bdjenju Svjetskog dana mladih.

Suprotno od predviđenog, papa je improvizovao gotovo svoj cijeli govor, ne čitajući svoj tekst, i nije pomenuo glavnu temu očekivanu u ovoj fazi, rat u Ukrajini i potragu za mirom, o čemu je već govorio u srijedu.

Papa Franjo (86) je improvizovao svoj govor juče. Portparol Vatikana objasnio je za Frans pres da je ova promjena bila zbog smetnji u vidu, zbog refleksa na njegove naočare, ali da je danas to bio papin izbor.

"U tišini papa se dugo sa bolom molio za mir pred Djevicom iz Fatime", rekao je kasnije Mateo Bruni novinarima, isključujući svaki problem sa vidom.

U tekstu objavljenom preko mreže "X" (raniji Tviter) navedeno je da se papa molio za crkvu i za svijet, i posebno za zemlje u ratu. U Fatimi on je ponovio svoju poruku da je crkva otvorena a sve bez izuzetka.

"Crkva nema vrata, tako da svi mogu da uđu" rekao je papa.

Papa je prvo u svom "papamobilu", a zatim u kolicima prošao kroz masu na trgu ispred male kapele koja obilježava mjesto gdje se prema katoličkoj tradiciji Djevica Marija pojavila pred troje djece 1917. godine.

Papa je blagoslovio i ljubio mnoge bebe, bio je nasmijan i blagoslovio je vjernike koji su se okupili iza ograda pre nego što se molio sa mladim hendikepiranim kao i sa šest zatvorenika.

Papa je došao helikopterom u to mjesto, i to po nebu crvenom i zamračenom od dima i pepela izazvanim šumskim požarom koji je izbio na oko sto kilometara odatle.

Na tom mjestu, oko 130 kilometara sjeverno od Lisabona Djevica Marija se prema predanju pojavila pred troje malih pastira šest puta 1917. godine, i povjerila im tri tajne.

Poslije oko dva sata na tom mjestu papa se vratio helikopterom za Lisabon.

Papa je stigao u srijedu u Portugal da se susretne sa svjetskom katoličkom mladeži, okupljenom u Lisabonu za nedjelju svečanih, kulturnih i duhovnih susreta.

Od početka posjete, najduže papine posjete Portugalu, on je već pokrenuo brojne teme kao što je ekologija, društvene mreže, rat u Ukrajini ili pedofilija u srcu crkve.

U četvrtak i petak do 800.000 vjernika preplavilo je ulice Lisabona prije nego što su stigli u park u centru grada da ga dočekaju kao rok zvijezdu, pokazuju podaci vlasti.

Prema organizatorima moglo bi da bude milion ljudi večeras tokom bdjenja koje se održava na vratima Lisabona, u velikom parku pripremljenom za ovu priliku.

Prethodnom Svjetskom danu mladih papa Franjo je predsjedavao u Panami 2019. godine. U Lisabonu je 37. dan mladih trebalo da se održi 2022, ali je manifestacija odložena zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: