BLOG Peskov: Rusija želi kontrolu samo nad teritorijama koje joj po ustavu pripadaju

Rat u Ukrajini - 530. dan

42442 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2023. 20:47h
Završeno
20:49h

Oružane snage Ukrajine izvele su danas raketne napade na most Čongarski koji povezuje Krim sa Hersonskom oblašću i na most preko Geničevskog moreuza, saopštio je Kremlj.

Lider Krima Sergej Aksjonov, kojeg je postavila Moskva, naveo je na Telegramu da nije bilo poginulih u napadu i da su u toku radovi na popravci mosta.

U napadu na most Čongar korišćene su krstareće rakete Storm Šedou (Storm Shadow) britanske proizvodnje, prenosi TASS.

Guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo, kojeg je takođe postavila Rusija, saopštio je da je ukrajinska vojska granatirala i selo Čongar u kome je oštećena škola.

Ukrajina je oko 14.30 po moskovskom vremenu gađala i most za putnička vozila preko Geničevskog moreuza, koji povezuje Geničesk sa Arabatskom prevlakom.

Ispaljeno je ukupno 12 projektila, od kojih je devet oborio sistem protivvazdušne odbrane, rekao je Saldo.

Prema riječima očevidaca, jedna osoba je zadobila lakše rane od gelera dok je automobilom prelazila most.

Nakon granatiranja mosta na Arabatskoj prevlaci, gasovod se zapalio, pa je više od 20.000 stanovnika Geničeska ostalo bez snabdijevanja gasom.

(BETA)

18:18h

Rusija želi da kontroliše samo one teritorije koje su njene po ustavu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na pitanje novinara, koji je sa njim radio intervju za Njujork tajms, da li Rusija želi da doda još ukrajinskih teritorija, odgovorio odrečno.

"Ne. Mi samo želimo da kontrolišemo teritoriju koja je u Ustavu upisana kao naša", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Referendumi o pristupanju Rusiji održani su u oblastima Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson u septembru prošle godine kada je većina stanovnika podržala taj potez.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i šefovi tih regiona potpisali su 30. septembra 2022. ugovore o pristupanju Rusiji, a 4. oktobra 2022. Putin je potpisao zakone o ratifikaciji ugovora.

(BETA)

12:10h

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je protivvazdušna odbrana Rusije danas oborila bespilotnu letjelicu usmjerenu ka Moskvi.

"Danas oko 11.00 dron je pokušao da se probije do Moskve", naveo je gradonačelnik na Telegramu.

Ruska PVO je uništila bespilotnu letjelicu dok se približavala, dodao je.

Ukrajinske snage su ranije saopštile da su noćas oborile više od 50 ruskih krstarećih raketa i dronova.

(BETA)

Izmjena: 12:23h
11:35h

Ruska "vođena bomba" pogodila je centar za transfuziju krvi na sjeveroistoku Ukrajine, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kako je javio Bi-Bi-Si (BBC), Zelenski je rekao da u napadu ima mrtvih i ranjenih, ne navodeći detalje.

Napad je bio u subotu uveče u oblasti Harkov.

"Samo ovaj ratni zločin govori sve o ruskoj agresiji", rekao je Zelenski.

Rusija nije izdala saopštenje u vezi sa napadom. Ruski zvničnici su ranije negirali tvrdnje o gađanju civila u Ukrajini.

(BETA)

Izmjena: 11:42h
11:31h

Ukrajinske snage su tokom noći oborile više od 50 ruskih krstarećih raketa i dronova, saopštila je vojska.

"Uništeno je 30 krstarećih raketa i 27 dronova Šahed", navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga na Telegramu.

Rusija je upotrijebila i tri hipersonične rakete Kinžal, dodaje se u saopštenju, ali se ne precizira da li su uništene ili ne.

Ruske snage su tokom noći izvele napade u više navrata.

(BETA)

09:31h

Požar je zahvatio drveni krov univerzitetske zgrade u Donjecku nakon ukrajinskog granatiranja u subotu, rekao je zvaničnik za vanredne situacije u gradu koji kontroliše Rusija na istoku Ukrajine.

"Kao rezultat najnovijeg napada na Donjeck, prva zgrada Univerziteta ekonomije i trgovine gori“, rekao je Aleksej Kulemzin, gradonačelnik kojeg je postavila Rusija, na Telegramu, prenosi Rojters.

"Koristimo 12 rezervoara za vodu, troje merdevina i 100 vatrogasaca“, rekao je Aleksej Kostrubicki, ministar za vanredne situacije koji je postavila Rusija za region koji Moskva naziva Donjeckom Narodnom Republikom.

Kostrubicki je rekao da su ukrajinske snage koristile kasetnu municiju u granatiranju koje je izazvalo požar. Rojters nije mogao nezavisno da provjeri informacije. Obje strane su koristile kasetnu municiju tokom 17-mjesečne invazije Rusije na Ukrajinu.

Ukrajina, koja je prošlog mjeseca primila zalihe američke kasetne municije, obećala je da će ih koristiti samo za uklanjanje koncentracije neprijateljskih vojnika.

Iz Ukrajine za sada nije bilo komentara o navodnom granatiranju. Obje strane negiraju da su ciljali civile i civilnu infrastrukturu.

Kostrubicki je rekao da tokom granatiranja u zgradi nije bilo ljudi.

"Najteže je što je krov drveni, pa se vatra brzo širi", dodao je.

Ruska državna novinska agencija RIA citirala je Kostrubickog i hitne službe da se vatra proširila na površinu od oko 1.800 kvadratnih metara (19.400 kvadratnih stopa) prije nego što je obuzdana rano u nedjelju.

09:08h

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dva drona iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je u nedjelju Aleksandar Bogomaz, guverner ruskog regiona koji se graniči sa Ukrajinom.

"Nije bilo štete i žrtava“, rekao je Bogomaz na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Nije bilo jasno ko je lansirao dronove, a iz Ukrajine nije bilo komentara. Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

Ruske vlasti kažu da je oblast Brjanska - koja se graniči i sa Ukrajinom i sa Bjelorusijom - doživela višestruke napade ukrajinskih snaga i proukrajinskih diverzantskih grupa u 17 mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

09:00h

Rusija je pokrenula talase napada preko noći, 5. na 6. avgust, na Ukrajinu, koristeći 70 komada oružja za vazdušne napade, uključujući krstareće i hipersonične rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje, saopštile su u 6. avgusta ukrajinske vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo, koje obilježava praznik 6. avgusta, saopštilo je na kanalu za razmjenu poruka Telegram da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 30 od 40 krstarećih projektila i svih 27 dronova Shahed koje je Rusija lansirala preko noći, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ukupno, u nekoliko talasa napada, od večeri 5. avgusta do jutra 6. avgusta 2023. godine, neprijatelj je upotrijebio 70 sredstava u vazdušnim napadima", saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo.

Takođe je rečeno da je Rusija lansirala tri hipersonične rakete Kinzhal, ali bez viš informacija o njima.

Rojters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Nije bilo komentara iz Rusije.

Nije odmah jasno da li je bilo štete od noćnog napada ili šta se dogodilo sa 10 krstarećih projektila koji nisu oboreni.

Portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je nacionalnoj ukrajinskoj televiziji da je jedna od ključnih meta ruskog napada preko noći bila oblast Hmeljnicki.

"Sada je aerodrom Starokostijantinov taj koji proganja neprijatelja", rekao je Ihnat.

Rusija je ranije gađala vojni aerodrom Starokostijantinov u oblasti Hmeljnicki krajem jula.

08:51h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da očekuje nove pakete pomoći Ukrajini sljedeće sedmice.

On je zahvalio Njemačkoj i Litvaniji na novim paketima odbrambene i sigurnosne podrške Ukrajini.

“Sljedeće sedmice očekujemo nove odluke i nove pakete pomoći. Radimo na tome da naša odbrambena industrija ima još veća dostignuća i mogućnosti”, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Ukrajinsko Ministarstvo finansija saopštilo je u petak da je njemačka vlada od početka invazije u punom obimu obezbijedila finansijsku pomoć u iznosu od 1,55 milijardi dolara, pri čemu su najveći dio finansiranja bili grantovi.

(MINA)

Bonus video: