Protivnici Lukašenka se ujedinjuju, planiraju pasoše "Nove Bjelorusije"

Samoproglašena vlada u egzilu, koju je u avgustu 2022. osnovala Svetlana Tihanovska, otvorila je više od 20 alternativnih ambasada i informativnih centara u inostranstvu

15849 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Tihanovska na konferenciji u Poljskoj, Foto: Reuters
Tihanovska na konferenciji u Poljskoj, Foto: Reuters

Politički protivnici bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u egzilu sastali su se danas u Poljskoj kako bi pokazali jedinstvo i isplanirali zajedničku strategiju.

Samoproglašena vlada u egzilu, koju je u avgustu 2022. osnovala Svetlana Tihanovska, otvorila je više od 20 alternativnih ambasada i informativnih centara u inostranstvu.

Opozicionari su se sastali uoči treće godišnjice svojih neuspješnih postizbornih protesta, a jedna od strategija je i izdavanje pasoša "Nove Bjelorusije", prenosi Rojters.

Sa konferencije u Poljskoj
Sa konferencije u Poljskojfoto: Reuters

Tihanovska, koja je pobjegla iz države nakon što se kandidovala protiv Lukašenka na izborima 2020. izjavila je da će opozicija tražiti međunarodno priznanje za alternativne pasoše.

Obraćajući se u jednom hotelu u Varšavi pred nekoliko stotina aktivista, uključujući nezavisne medije i građanske grupe, pozvala je opozicije snage u inostranstvu da se ujedine i podrže stvaranje pokreta "Nova Bjelorusija".

"Nažalost, protekle tri godine su nas naučile da se uvijek pripremamo za najgore. Navikli smo da najjača želja nije dovoljna da promijenimo truli sistem", rekla je ona.

flk
foto: Reuters

Tihanovska je rekla da opozicija organizuje inicijative za promociju pozorišta na bjeloruskom jeziku, štampanja knjiga i obrazovanja.

"Ovo nam omogućava da sačuvamo svoj identitet – i da prenesemo naše nacionalne vrijednosti na novu generaciju Bjelorusa", ​​rekla je opoziciona liderka.

Bonus video: