BLOG Zvanični Kijev: Dvije ruske rakete pale na stambenu zgradu u Pokrovsku, najmanje pet poginulih, 18 ranjeno

Rat u Ukrajini - 531. dan

32296 pregleda 14 komentar(a)
Herson nakon napada, Foto: Reuters
Herson nakon napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2023. 22:07h
Završeno
21:12h

Najmanje pet ljudi je poginulo a 18 je ranjeno danas kada su dvije ruske rakete pale na stambenu zgradu u Pokrovsku, na istoku Ukrajine, saopštio je Kijev.

"Pet poginulih i 18 ranjenih to je rezultat dva udara na stambenu zgradu u Pokrovsku", naveo je preko Telegrama ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

On je rekao da je u prvom udaru bilo četvoro poginulih a da je jedan od spasilaca ubijen u drugom udaru.

(BETA)

20:40h

Dvije osobe su poginule u dva ruska raketna udara na stambenu zgradu u istočnom ukrajinskom gradu Pokrovsku u Donjeckoj oblasti, izjavio je danas šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak, prenosi Rojters.

"Za sada se zna za dvije mrtve osobe – ženu i muškarca. Četvoricu ranjenih odvezla je hitna pomoć. Spasioci i medicinari rade", poručio je Jermak na svom Telegram kanalu.

18:11h

Ruske trupe su danas više puta granatirale grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, ubivši 36-godišnjeg muškarca i ranivši jednog starijeg stanovnika, saopštio je guverner Serhij Lisak, prenosi Kijev indipendent.

U gradu su oštećene kuće, privredni objekti, automobili, gasovod i dalekovodi, dodao je guverner.

Nikopolj, dom za preko 115.000 stanovnika, stalno je granatirala ruska vojska, što je redovno rezultiralo žrtvama među civilnim stanovništvom.

Grad se nalazi preko puta rijeke Dnjepar kod Enerhodara koji kontroliše Rusija u susjednoj Zaporoškoj oblasti.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi, koja se nalazi u Enerhodaru, ruske snage su zauzele od 4. marta 2022. godine.

Nikopolj leži na obali Kahovskog rezervoara, koji je presušio nakon što su ruske snage uništile branu hidroelektrane Kahovka 6. juna.

16:49h

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je  danas da su razgovori tokom vikenda u Saudijskoj Arabiji o ratu u Ukrajini zadali "ogroman udarac" Rusiji i da su se učesnici složili da održe još jedan sastanak političkih savjetnika za oko šest nedjelja, prenosi Rojters.

Jermak je na brifingu u Kijevu rekao da se na sastanku u Džedi nije razgovaralo o drugim mirovnim inicijativama osim ukrajinske i da su sve zemlje prisutne u razgovorima u potpunosti podržale ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet.

15:46h

Rusija je saopštila danas da je za tri dana napredovala tri kilometra ka Kupjansku na sjeveroistoku Ukrajine, u zoni koju su u septembru povratile ukrajinske snage, a koja je posljednjih nedjelja na meti ofanzive ruskih snaga.

"Posljednja tri dana ruski vojnici napredovali su tri kilometra u dubinu na dijelu fronta dugom 11 kilometara", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju.

Prema Ministarstvu, riječ je o zoni između sela Vilšana i Peršotravneve, sjeveroistočno od Kupjanska, gdje je prije sukoba živjelo između 26 i 28 hiljada ljudi.

Ukrajina je sredinom jula priznala da je u defanzivnoj poziciji u oblasti Kupjansk, gdje je ruska vojska pokrenula ofanzivu. Od tada Moskva izvještava da malo po malo zauzima tu teritoriju.

Snage Kijeva pokrenule su veliku kontraofanzivu u junu da pokušaju da povrate teritorije na istoku i jugu koje je okupirala ruska vojska.

Napredak je do sada međutim bio skroman pošto je Rusija izgradila snažne linije odbrane, napravila rovove, zamke protiv tenkova i polja mina.

Zonu Kupjanska i veći dio regiona Harkov su Ukrajinci povratili od ruske vojske u septembru prošle godine poslije iznenadne ofanzive.

To je danas jedan od rijetkih djelova fronta gdje je Rusija u ofanzivi.

(BETA)

14:51h

Tri osobe poginule su prilikom ruskog granatiranja Hersonske oblasti u Ukrajini, koje je trajalo nekoliko sati, saopštile su lokalne vlasti.

Ranije su saopštili da je jedna žena poginula u samom Hersonu od posljedica granatiranja.

Rojters podsjeća da je u ruskom granatiranju bolnice u Hersonu ranije ovog mjeseca poginuo ljekar i ranjena medicinska sestra.

14:49h

Konferencija čiji je domaćin bila Saudijska Arabija na kojoj se razgovaralo o mirovnom planu za Ukrajinu bila je uspješan sastanak, jer je pokazala spremnost međunarodne zajednice da radi na okončanju rata, rekao je portparol njemačke vlade, prenosi Rojters.

"Njemačka će takođe nastaviti da se aktivno uključuje u ovaj proces“, naveo je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu.

14:45h

Razgovori o sukobu u Ukrajini završeni su u nedjelju u Džedi, a učesnici su se saglasili oko važnosti nastavka konsultacija kako bi se otvorio put miru, navodi se u završnoj izjavi koju je objavila Saudijska Arabija.

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je ranije da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, dok je Moskva sastanak nazvala "neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu".

U pregovorima u Džedi učestvovalo je više od 40 država, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države i brojne evropske zemlje, prenosi Hina.

Ukrajina i njeni saveznici pojasnili su da su pregovori u Džedi pokušaj da se zagarantuje široka međunarodna podrška u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata, što znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povratak cjelokupne ukrajinske teritorije pod kontrolu Kijeva.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da želi da se globalni samit na temelju tih načela održi kasnije tokom godine.

Rojters prenosi da se, 18 mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, svi izgledi za mirovne pregovore između Kijeva i Moskve čine dalekim.

(MINA)

12:49h

Ukrajina je danas objavila fotografije ratnih zarobljenika koje je oslobodila Rusija, među kojima ima i povrijeđenih.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak saopštio je da su iz zarobljeništva vraćena 22 ukrajinska vojnika.

Ukrajinski zarobljenici
Ukrajinski zarobljenicifoto: REUTERS

On je dodao da među pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga, među kojima su dva oficira i podoficiri, ima i ranjenih, prenosi Gardijan.

(BETA)

08:11h

Na visokoj statuti "Majka Ukrajina", jednom od najprepoznatljivijih znamenitosti Ukrajine, juče je umjesto simbola iz sovjetske ere srpa i čekića postavljen državni grb trozubac.

08:00h

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dron iznad Ferzikovskog okruga u Kaluškoj oblasti, saopštili su danas tamošnji zvaničnici.

Guverner regiona Vladislav Šapša napisao je danas na Telegramu da je bespilotna letjelica oborena prije nego je napravila štetu.

Kaluška oblast se graniči sa Moskovskom regijom na sjeveru, podsjeća agencija Rojters.

"Nije bilo uticaja na ljude ili infrastrukturu", rekao je Šapša.

Još uvijek nema informacija o tome ko je lansirao dron.

Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

(BETA)

07:59h

Oružane snage Ukrajine preuzele su danas odgovornost za raketne napade na mostove između Krima i Hersonske oblasti.

Moskva je sinoć optužila Ukrajinu da je izvela raketne napade na most Čongarski koji povezuje Krim sa Hersonskom oblašću i na most preko Geničevskog moreuza.

Lider Krima Sergej Aksjonov, kojeg je postavila Moskva, naveo je na Telegramu da nije bilo poginulih u napadu i da su u toku radovi na popravci mosta.

"Oko 15 časova, ukrajinske odbrambene snage su pogodile dva ključna komunikaciona pravca - mostove Čongarski i Genijski", navodi se u saopštenju Odjeljenja za strateške komunikacije ukrajinskih oružanih snaga na Telegramu, prenijela je britanska televizijska mreža BBC.

(BETA)

07:58h

Rat u Ukrajini - 531. dan.

U jučerašnjim ruskim napadima raketama i dronovima širom Ukrajine poginulo je šest osoba, saopštili su kijevski zvaničnici.

Moskva je novim baražom napada ispunila obećanje da će uzvratiti za napad ukrajinskih snaga na ruski tanker od prije dva dana.

Odvojeno, na drugom po veličini moskovskom aerodromu Vnukovo nakratko su obustavljeni letovi juče nakon napada dronom u blizini glavnog grada.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija lansirala 70 dronova i projektila iz aviona iznad Kaspijskog mora, uključujući bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-136/131.

Tri talasa projektila pogodila su oblast Starokostijantinov, oštetivši nekoliko zgrada i izazvavši vatru u skladištu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su objekti proizvođača avionskih motora u regionu Zaporožja takođe bili napadnuti.

Ruski baraž uslijedio je poslije napada ukrajinske bespilotne letjelice na ruski tanker u Crnom moru u blizini Krima u petak uveče.

Dvoje od šest poginulih tokom noći dogodilo se tokom ruskog vazdušnog napada na ukrajinsku oblast Harkov, rekao je šef lokalne regionalne vojne administracije Oleh Sinjehubov. Još četiri osobe su povrijeđene.

Na drugom mjestu u oblasti Harkov, 58-godišnja žena je ubijena, a 66-godišnji muškarac je ranjen nakon ruskog granatiranja sela Podoli, rekao je zvaničnik.

U ukrajinskom granatiranju Donjecka koji je pod Ruskom upravom poginula je žena u 80-im godinama, rekao je gradonačelnik kog je imenovala Moskva Aleksej Kulemzin.

Oružane snage Ukrajine izvele su juče raketne napade na most Čongarski koji povezuje Krim sa Hersonskom oblašću i na most preko Geničevskog moreuza, saopštio je Kremlj.

(BETA)

Bonus video: