Papa: Crkva otvorena za sve, uključujući LGBT osobe, ali ima pravila

"Prema zakonima ne mogu da učestvuju u (nekim) sakramentima. To ne znači da je zatvoreno. Svako se unutar crkve susreće s Bogom na svoj način", rekao je papa

7536 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: REUTERS
Papa Franjo, Foto: REUTERS

Papa Franja rekao je u nedelju da je Katolička crkva otvorena svima, uključujući LGBT zajednicu, te da ima dužnost da ih prati na putu duhovnosti, ali u okvirima svojih pravila.

Papa je, razgovarajući s novinarima u avionu kojim se iz Portugala vraćao u Rim, takođe rekao da je njegovo zdravlje dobro nakon operacije trbušne kile u junu, prenosi N1.

Vraćajući se s katoličkog festivala Svjetskog dana mladih u Portugalu, 86-godišnji papa pojavio se u dobroj formi dok je otprilike pola sata odgovarao na pitanja na svojoj uobičajenoj konferenciji za novinare nakon putovanja.

Jedan ga je novinar podsjetio da je tokom putovanja rekao kako je crkva otvorena za sve i upitao nije li nesuvislo da neki, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu da dobiju neke sakramente.

To je bila očita referenca na činjenicu da ženama nije dopušteno da postanu sveštenice kroz sakrament svetog reda i da istospolnim parovima nije dopušteno da sklope brak koji je takođe sakrament, prenosi Rojters.

"Crkva je otvorena za sve, ali postoje zakoni koji regulišu život unutar crkve", rekao je.

"Prema zakonima ne mogu da učestvuju u (nekim) sakramentima. To ne znači da je zatvoreno. Svako se unutar crkve susreće s Bogom na svoj način", rekao je papa.

Kazao je da službenici u crkvi moraju da prate sve ljude, uključujući i one koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljivošću i ljubavlju majke.

Crkva uči da žene ne mogu da postanu sveštenice jer je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole. Takođe, ne dopušta istospolne brakove pa čak ni blagoslove za istospolne parove, ali Franja podržava građansko zakonodavstvo koje istospolnim parovima daje prava u područjima kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i nasleđivanje.

Uči da istospolna privlačnost nije grešna, ali istospolni odnosi jesu, navodi Rojters.

Papa je u avionu rekao da ga je podmladilo ono što je vidjeo na katoličkom festivalu Svjetskog dana mladih u Portugalu.

Oko 1,5 miliona ljudi prisustvovalo je njegovoj završnoj misi u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici u nedelju. Mnogi vjernici su spavali napolju, jer su u subotu uveče tu bili na bdenju, a okupili su se na velikoj vrućini.

Bonus video: