Zapad da bude oštriji prema Beogradu

Međunarodni zvaničnici zatražili od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije da se preispita politika prema Kosovu i Srbiji

16710 pregleda 17 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Rojters
Kosovska Mitrovica, Foto: Rojters

Nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca uputili su zajedničko pismo zvaničnicima Sjedinjenih Država, Evrope i Velike Britanije, tražeći da budu oštriji prema Srbiji u vezi s eskalacijom sukoba Beograda i Prištine.

Pismo upućeno šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju, potpisali su predsjedavajući spoljnopolitičkih odbora parlamenata 10 zemalja, kao i još 56 parlamentaraca iz brojnih zemalja, kao i članova Evropskog parlamenta.

U pismu koje su pored ostalih potpisali i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns i predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Mihael Rot, kao i predsjedavajući Odbora za evropske poslove Bundestaga Toni Hofrajter, izražava se zabrinutost zbog trenutne politike EU, SAD i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu i zahtijeva da se ona preispita.

“Kosovo se suočilo sa značajnim posljedicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u njihove kancelarije na sjeveru Kosova. Kosovo bi trebalo da koordinira sa KFOR-om u budućnosti kako bi spriječilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i to što oni nisu pozvani na odgovornost za napade na KFOR, naglašava trenutni nedostatak ravnopravnosti u rješavanju takvih žarišta”, navodi se u pismu.

Trenutni pristup ne daje rezultate. Zamolili bismo međunarodnu zajednicu da uči iz naše prošlosti i osigura da ne usvojimo balkansku politiku u čijem centru pažnje je Beograd

Potrebna nam je kredibilna strategija posvećena slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i diplomatiji odvraćanja, naveli su Kerns i Rot uz pismo koje su juče objavili na Tviteru.

Navodeći da su nedavni događaji i krize istakli nedostatke u kolektivnom pristupu zbog čega zahtijevaju da se on ponovo razmotri, potpisnici ističu da “fokus mora ostati na normalizaciji odnosa i nastavku evroatlantskog puta i za Srbiju i za Kosovo”, ali i da “nedavni nemiri zahtijevaju od svih strana da se ponovo fokusiraju na deeskalaciju i odvraćanje”.

Podsjećajući na najnoviju krizu na sjeveru Kosova nakon bojkota lokalnih izbora, potpisnici zajedničkog saopštenja ističu da je “Kosovo suverena zemlja i funkcionalna demokratija” i da ta “činjenica treba da bude osnova za kolektivnu politiku prema aktuelnoj krizi”.

“Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju biti javno kritikovani kao strano miješanje uz primjenu opipljivih mjera kako bi se oni pozvali na odgovornost ako nastave da podrivaju slobodne i poštene izbore. To će pomoći da se olakšaju budući izbori uz puno učešće svih zajednica u opštinama na sjeveru”, dodaje se.

U pismu se ističe da se mora primijeniti diplomatija odvraćanja ako se želi riješiti aktuelna kriza, da dijalog uz posredovanje EU da pozitivne rezultate i da se sprovodi Ohridski sporazum. Tražimo da se u ophođenje sa Kosovom i Srbijom vrate ravnoteža i proporcionalnost, dodaje se.

“Trenutni pristup ne daje rezultate. Zamolili bismo međunarodnu zajednicu da uči iz naše prošlosti i osigura da ne usvojimo balkansku politiku u čijem centru pažnje je Beograd. Takođe vas molimo da razmotrite usvajanje politike diplomatije odvraćanja kako bismo spriječili dalje pogoršanje sigurnosne i političke situacije na sjeveru Kosova, uz balans i proporcionalnost kao smjernice za bilo kakve izjave i izrečene kazne ili sankcije, i da se oni koji podržavaju vladavinu prava i demokratiju ne kritikuju.

Zajedničko pismo Briselu, Vašingtonu i Londonu potpisali su članovi parlamenata Velike Britanije, Litvanije, Letonije, Ukrajine, Austrije, Italije, Njemačke, Holandije i drugih zemalja, kao i članovi Evropskog parlamenta.

Bonus video: