Najteži period rata za Ukrajince

Zapadni saveznici dobijaju "otrježnjujuće" nove procjene o kontraofanzivi protiv ruskih snaga

58185 pregleda 112 reakcija 57 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u Donjeckoj oblasti, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnik u Donjeckoj oblasti, Foto: Rojters

Nekoliko nedjelja nakon početka ukrajinske kontraofanzive, zapadni zvaničnici govore o "otrježnjujućim" procjenama sposobnosti ukrajinskih snaga da povrate značajne djelove teritorije. To su za CNN izjavila četvorica američkih i zapadnih zvaničnika upoznata sa najnovijim obavještajnim podacima.

"Još će vidjeti, u narednih nekoliko nedjelja, da li postoji šansa da ostvare neki napredak. Ali mislim da je izuzetno teško da ostvare napredak koji bi promijenio ravnotežu u sukobu", rekao je za CNN jedan visoki zapadni diplomata.

"Naši brifinzi su ozbiljni. Podsjećaju nas na izazove s kojima se suočavaju", rekao je Majkl Kvigli, demokrata i član Predstavničkog doma iz Ilinoisa koji se nedavno vratio sa sastanaka u Evropi sa američkim komandantima koji obučavaju ukrajinske oklopne snage. "Ovo je najteži period rata".

Glavni izazov za ukrajinske snage su stalne poteškoće u probijanju ruskih višeslojnih odbrambenih linija u istočnim i južnim djelovima zemlje, koje su prožete desetinama hiljada mina i ogromnim mrežama rovova. Ukrajinske snage su tamo pretrpjele velike gubitke, zbog čega su ukrajinski zapovjednici zadržali neke jedinice kako bi se pregrupisale i smanjile žrtve, piše CNN.

Najnovije procjene predstavljaju značajnu promjenu u odnosu na očekivanja na početku kontraofanzive, koja su bila "nerealna", i sada doprinose pritisku na Ukrajinu da započne mirovne pregovore, uključujući razmatranje mogućnosti teritorijalnih ustupaka

"Rusi imaju niz odbrambenih linija i ukrajinske snage zapravo nisu još prošle kroz prvu liniju", rekao je visoki zapadni diplomata.

"Čak i kad bi nastavili da se bore u sljedećih nekoliko sedmica, ako nisu uspjeli da naprave više proboja tokom posljednjih sedam, osam, kolika je vjerovatnoća da će iznenada, sa još iscrpljenijim snagama, u tome uspjeti? Zato što su uslovi zaista teški", dodao je.

Visoki američki zvaničnik je rekao da SAD prepoznaju poteškoće sa kojima se ukrajinske snage suočavaju, ali da se nadaju ponovnom napretku.

"Svi, uključujući Ukrajince, znamo da ovo ide teže i sporije nego što bi iko želio, ali još vjerujemo da ima vremena i prostora za napredovanje", rekao je ovaj zvaničnik.

Više zvaničnika je kazalo da približavanje jeseni, kada se očekuje pogoršanje vremenskih uslova, ostavlja ukrajinskim snagama ograničen prostor za napredovanje.

grada u Pokrovsku uništena u ruskom raketnom napadu
grada u Pokrovsku uništena u ruskom raketnom napadufoto: Reuters

Osim toga, zapadni zvaničnici kažu da je spori napredak razotkrio poteškoće transformacije ukrajinskih snaga u kombinovane mehanizovane borbene jedinice, ponekad sa samo osam sedmica obuke na zapadnim tenkovima i drugim novim sistemima naoružanja. Nedostatak napretka na terenu je jedan od razloga zašto ukrajinske snage češće napadaju unutar ruske teritorije "kako bi pokušale da ukažu na rusku ranjivost", istakao je američki vojni zvaničnik.

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, rekao je načelniku Združenog štaba američkih oružanih snaga, generalu Marku Miliju, da ukrajinske snage korak po korak stvaraju uslove za napredovanje. Zalužnji je rekao Miliju da je odbrana Ukrajine čvrsta, navodi CNN.

"Naši vojnici daju sve od sebe. Neprijatelj sprovodi aktivne napade u više pravaca, ali ne uspijeva", rekao je Zalužnji Miliju, kako je prenijela ukrajinska vlada.

Neki zvaničnici strahuju da će sve veći jaz između očekivanja i rezultata podstaći "igru optuživanja" među ukrajinskim zvaničnicima i njihovim zapadnim podržavaocima

Govoreći o situaciji na jugu, gdje se ukrajinske snage muče da ostvare napredak, Zalužnji je rekao: "Teške borbe se nastavljaju, ukrajinske trupe korak po korak nastavljaju da stvaraju uslove za napredovanje. Inicijativa je na našoj strani".

CNN ističe da su najnovije procjene značajna promjena u odnosu na optimizam na početku kontraofanzive. Zvaničnici na koje se poziva kažu da su ta očekivanja bila "nerealna" i da sada doprinose pritisku na Ukrajinu, od nekih na Zapadu, da započne mirovne pregovore, uključujući razmatranje mogućnosti teritorijalnih ustupaka.

"Putin to čeka. On može žrtvovati ljude i kupiti vrijeme", rekao je Kvigli.

Neki zvaničnici strahuju da će sve veći jaz između očekivanja i rezultata podstaći "igru optuživanja" među ukrajinskim zvaničnicima i njihovim zapadnim podržavaocima, što bi moglo stvoriti podjele unutar saveza koji je ostao uglavnom netaknut nakon gotovo dvije godine rata. "Problem je, naravno, mogućnost igre okrivljavanja jer bi Ukrajinci onda okrivili nas", rekao je visoki zapadni diplomata.

Na Bezbjednosnom forumu u julu u Aspenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ukazao je na sporu isporuku naprednijih sistema naoružanja sa Zapada kao razlog dosadašnjeg sporog napretka ukrajinskih snaga.

"Planirali smo da počnemo kontraofanzivu na proljeće, ali nismo mogli. Iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja, a ni dovoljno dobro obučenih brigada. Mislim, adekvatno obučenih za ovo oružje", rekao je Zelenski.

Bonus video: