Ukrajinski zvaničnici optužili ruske snage: Prvi napad da bi izašli spasioci, drugi da bi njih ranili ili ubili

U napadima u ponedjeljak veče na grad Pokrovsk, u istočnom regionu Donjeck, stradalo je najmanje sedam osoba, među kojima i pripadnik službi hitne pomoći, dok je ranjeno više od 80. Među povrijeđenima je najviše policajaca, radnika hitnih službi i vojnika koji su pomagali stanovnicima, saopštili su ukrajinski zvaničnici

10178 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Pokrovska, Foto: Reuters
Detalj iz Pokrovska, Foto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici u utorak su optužili ruske snage da napadaju spasilačke ekipe, uzastopnim raketnim udarima na stambene zgrade. Cilj prvog napada, kako su naveli, je da se spasilačke ekipe natjeraju da izađu na lice mjesta, dok se drugi udar izvodi da bi se spasioci ranili ili ubili, prenosi Glas Amerike.

U napadima u ponedjeljak veče na grad Pokrovsk, u istočnom regionu Donjeck, stradalo je najmanje sedam osoba, među kojima i pripadnik službi hitne pomoći, dok je ranjeno više od 80. Među povrijeđenima je najviše policajaca, radnika hitnih službi i vojnika koji su pomagali stanovnicima, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Rakete Iskander, koje imaju napredne sisteme za navođenje, pogodile su centar Pokrovska u razmaku od 40 minuta, naveo je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

Od početka rata, Rusija koristi artiljeriju i rakete za napade, a zatim pogađa isto mjesto oko pola sata kasnije i često napada ekipe hitne pomoći koje izlaze na lice mjesta. Moskva je istu strategiju koristila tokom građanskog rata u Siriji.

"Svi su bili tamo zato što su bili potrebni, i pokušavali su da spasu ljude poslije prvog udara. Znali su da su povrijeđeni ispod ruševina, morali su da reaguju, da kopaju, izvlače, spasavaju. I neprijatelj je namjerno napadao drugi put", rekao je Ivan Vihivski, šef ukrajinske nacionalne policije.

Rusko ministarstvo odbrane ustvrdilo je da je pogodilo ukrajinsku vojnu komandu u Pokrovsku. Tvrdnje obje strane nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, prenosi agencija Asošijeted pres.

Među povrijeđenima je Volodimir Nikulin, policajac iz Marijupolja koji je pod ruskom okupacijom.

Nikulin je izašao na lice mjesta poslije prvog raketnog napada i povrijeđen je u drugom udaru, kada mu je šrapnel probio lijevo plućno krilo i lijevu ruku.

"Danas mi nije srećan dan zato što su ruski kriminalci počinili još jedan užasan zločin u Pokrovsku", poručio je Nikulin u video snimku koji je AP-u poslao iz bolnice.

Policiji je rekao da se plašio od drugog naapda, ali da je ipak odlučio da pomogne. U bolnici je toliko povrijeđenih da je Nikulin i dalje čekao na operaciju u utorak ujutro. Kasnije je prebačen u bolnicu u Dnjepru gdje mu je uklonjen šrapnel.

Nikulin je već bio svjedok ratnih užasa. Pomogao je novinarima AP-a da pobjegnu nakon što su ruske trupe, koje su opkolile Marijupolj, ušle u centar grada u potrazi za njima.

Bio je i jedan od protagonista nagrađenog dokumentarca "20 dana u Marijupolju", zajedničkog projekta AP-a i PBS-a.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja u Ukrajini, Denis Braun, najnoviji napad je nazvala "apsolutno okrutnim" i poručila da je riječ o "ozbiljnom kršenju" međunarodnog prava i "svih principa čovječnosti".

Od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, ubijeno je 78 pripadnika ukrajinskih državnih hitnih službi, a 280 je ranjeno, naveo je portparol službi Oleksandr Horunži.

Ukrajinski zvaničnici navode da spasioce štite međunarodne konvencije s obzirom na to da pružaju humanitarnu pomoć i ne učestvuju u borbenim operacijama.

Šef gradske uprave Pokrovska, Serhi Dobrijak, rekao je da su napadi "tipičan ruski scenario", sa razmakom od 30 do 40 minuta između raketa.

"Kada spasioci dođu da spasavaju živote, pada još jedna raketa. I broj žrtava se povećava", rekao je Dobrijak za lokalne medije.

Regionalni guverner rekao je da je u Pokrovsku oštećeno 12 višespratnica, kao i hotel, apoteka, dvije radnje i dva kafića. Uništeno je i dječje igralište. Ruske rakete, dronovi i artiljerija više puta su pogodili civilna područja.

Kremlj navodi da pogađa samo vojne objekte i tvrdi da drugu štetu izaziva ukrajinsko protivvazdušno oružje.

Bonus video: