U brodolomu kod italijanskog ostrva Lampeduza poginuo 41 migrant

Ansa je saopštila da su četiri osobe koje su preživjele brodolom rekle spasiocima da su se nalazile na čamcu koji je krenuo iz Sfaksa u Tunisu i potonuo na putu ka obalama Italije.

8912 pregleda 97 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2023. 11:11h

Četrdeset i jedan migrant poginuo je u brodolomu prošle nedelje u centralnom Mediteranu, izvjestila je danas novinska agencija Ansa, pozivajući se na izvještaje preživijelih koji su upravo stigli do italijanskog ostrva Lampeduza, prenosi Rojters.

Ansa je saopštila da su četiri osobe koje su preživijele brodolom rekle spasiocima da su bile u čamcu sa 45 ljudi, uključujući troje djece. Čamac je krenuo u četvrtak ujutro iz tuniskog Sfaksa, žarišta u migrantskoj krizi, ali se prevrnuo i potonuo nakon nekoliko sati, rekli su preživijeli.

Preživijeli - tri muškarca i žena iz Obale Slonovače i Gvineje - rekli su da ih je spasio teretni brod i zatim prebačeni na brod italijanske obalske straže. Obalska straža nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Nije jasno da li je vijest koju je dala Ansa povezana sa dva brodoloma koje je obalska straža prijavila u nedjelju, rekavši da se oko 30 ljudi vodi kao nestalo. Obalska straža je takođe saopštila da je pronašla 57 preživijelih i dva tijela, usred medijskih izvještaja da je najmanje jedan od potopljenih čamaca krenuo iz Sfaksa u četvrtak.

Odvojeno, tuniske vlasti saopštile su u ponedeljak da su u nedelju izvukle 11 tijela iz brodoloma u blizini Sfaksa, a da se 44 migranta i dalje vode kao nestali u tom potonuću.

Italija je ove godine zabilježila oko 93.700 dolazaka migranata morem, prema poslednjim ažuriranim podacima ministarstva unutrašnjih poslova u ponedeljak, u poređenju sa 44.700 u istom periodu 2022.

Bonus video: