BLOG Broj mrtvih u ruskom napadu na Zaporožje porastao na tri

Rat u Ukrajini - 534. dan

30186 pregleda 13 komentar(a)
Zaporožje, Foto: Reuters
Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2023. 21:28h
Završeno
20:27h

Rusija je napala "civilni infrastrukturni objekat" u ukrajinskom gradu Zaporožju, naveo je Anatolij Kurtev, sekretar gradskog vijeća na svom Telegram kanalu.

Prema Kurtevovim rečima, na mjestu napada izbio je požar i dvije osobe su povrijeđene. On nije iznio više detalja o incidentu.

15:59h

Jedna osoba poginula je, a dvije su ranjene u ukrajinskom granatiranju ruskog sela Čausi u oblasti Brjanska, koje se graniči sa Ukrajinom, rekao je guverner tog regiona.

"Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Čausi, u Pogarskom okrugu", napisao je Aleksandar Bogomaz na Telegramu, prenosi Rojters.

"Nažalost, u posledicama granatiranja jedan čovjek je poginuo, a dva mještana su povrijeđena. Granatiranje ruske teritorije duž ukrajinske granice postalo je uobičajeno poslednjih mjeseci u ratu Ukrajini, koje ona naziva "specijalnom vojnom operacijom".

14:44h

Ukrajina je danas najavila formiranje "humanitarnog koridora" kako bi nekoliko desetina teretnih brodova zarobljenih u ukrajinskim lukama od izbijanja rata isplovili u Crno more.

Na Crnom moru rute su pod nadzorom od kada je Rusija napustila Sporazum o žitu, prenosi Rojters.

Formiranje koridora se najvjerovatnije odnosi na brdove koji su u ukrajinskim crnomorskim lukama od februara 2022. godine, a nisu obuhvaćeni sporazumom koji je omogućavao izvoz žitarica iz ratom pogođene Ukrajine.

(BETA)

13:16h

SAD obezbijeđuju još 200 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini u paketu za koji se očekuje da će uključiti više raketa za HIMARS i više municije za odbramene sisteme Patriot, saznaje Glas Amerike.

Dvojica zvaničnika koji su željeli da ostanu anonimni rekli su, uoči objavljivanja novog paketa pomoći ove nedjelje, da će takođe biti poslata i oprema za čišćenje mina i protivtenkovsko oružje.

To će biti 44. put kako je predsjednik SAD odobrio izdvajanje za Ukrajinu iz inventara Sekretarijata za odbranu.

(Glas Amerike)

Izmjena: 13:18h
10:02h

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Zaporožje u srijedu porastao je na tri. 

Agencija Rojters prenosi pozivajući se na ukrajinske zvaničnike da su poginuli dvije mlade žene i jedan muškarac, a da je devet osoba ranjeno. 

Reporter Rojtersa na mjestu događaja vidio je radnike hitne pomoći kako podižu tijelo, stavljaju ga na nosila i umotavaju u crnu vreću.

Spasioci su pregledali ruševine, a vozilo hitne pomoći bilo je parkirano u blizini oštećenih zgrada.

"Tri osobe su poginule, a devet je povrijeđeno, uključujući 11-mjesečnu bebu – ovo je rezultat udara na regionalni centar", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog.

"Ruska granata odnijela je živote 43-godišnjeg muškarca i djevojaka od 19 i 21 godine."

Zvaničnici su rekli da su dvije osobe ubijene na licu mjesta, a da je jedna žena umrla tokom noći u bolnici.

Na snimku koji je objavio Zelenski vidi se dim koji se diže iz zapaljenih i teško oštećenih zgrada pored crkve.

Sekretar gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev rekao je da je crkva uništena i da je oštećeno oko 15 visokih zgrada.

Vlasti su primile zahtjeve stanara najmanje 400 stanova za popravku razbijenih prozora i oštećenih balkona.

Slike koje su gradski zvaničnici postavili u aplikaciju za razmjenu poruka Telegram pokazuju nekoliko autobusa i niz sklopivih stolova i stolica postavljenih ispred oštećenih zgrada gdje su stanovnici i gradski radnici popunjavali papire da evidentiraju štetu.

Ukrajinski zvaničnici su izvijestili o nedavnom povećanju količine ruskog granatiranja regiona Zaporožje na jugu.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da je ruska vojska u protekla 24 sata izvela 82 udara na 21 selo i grad širom Zaporoške oblasti, koristeći artiljeriju, rakete i bespilotne letjelice.

Ukrajinska vojska je početkom ljeta pokrenula ofanzivu na okupacione ruske snage u ključnom regionu Zaporožja i izvijestila o postojanom napredovanju u tom pravcu.

08:11h

Ruski dronovi uništili su danas skladište goriva u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Rivne, napisao je guverner Vitalij Koval u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi agencija Rojters

On je rekao da u napadu nije bilo žrtava.

07:34h

Ruske snage oborile su 11 ukrajinskih bespilotnih letjelica (dronovi) u blizini Sevastopolja, grada na Krimu koji služi kao ruska crnomorska mornarička baza, javila je u četvrtak novinska agencija RIA citirajući rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Rojters.

"Dvije bespilotne letjelice su pogođene protivvazdušnom odbranom, a još devet elektronskim protivmjerama", navodi se u saopštenju.

Sevastopolj se nalazi na ukrajinskom poluostrvu Krimu koje je okupirala Rusija. 

Bonus video: