Poljska planira da pošalje do 10.000 dodatnih vojnika na granicu s Bjelorusijom

Poljska je sve više zabrinuta za pogranično područje otkako su stotine Vagnerovih plaćenika stigle u Bjelorusiju prošlog mjeseca na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka i nakon pobune koju je predvodio njihov šef Jevgenij Prigožin

4164 pregleda 0 komentar(a)
Poljska vojsk (Ilustracija), Foto: Reuters
Poljska vojsk (Ilustracija), Foto: Reuters

Poljska planira da pošalje do 10.000 dodatnih vojnika na granicu s Bjelorusijom kako bi podržala osoblje na granici, izjavio je u četvrtak, 10. avgusta ministar odbrane Mariuš Blaščak.

"Na granici će biti oko 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 direktno podržavati Službu za graničnu kontrolu, a 6.000 će biti u rezervnom sastavu", rekao je ministar u intervjuu za javni radio.

"Približavamo vojsku granici sa Bjelorusijom da bismo uplašili agresora kako se ne bi usudio da nas napadne", rekao je Blaščak. Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik rekao je u srijedu da će Poljska poslati 2.000 dodatnih vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom.

Poljska je sve više zabrinuta za pogranično područje otkako su stotine Vagnerovih plaćenika stigle u Bjelorusiju prošlog mjeseca na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka i nakon pobune koju je predvodio njihov šef Jevgenij Prigožin, podsjeća agencija Rojters.

Bjelorusija ove sedmice nastavlja vojne vježbe u blizini granice, a predsjednik Aleksandar Lukašenko je nekoliko puta rekao da obuzdava Vagnerove borce koji žele da napadnu Poljsku.

Poljska je takođe zabilježila porast broja izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju preći granicu posljednjih mjeseci.

Šef granične policije Tomaš Praga rekao je ranije ove sedmice da je 19.000 ljudi pokušalo ilegalno preći poljsko-belorusku granicu ove godine, u odnosu na 16.000 prošle godine.

Poljska je izgradila ogradu na granici sa Bjelorusijom.

Ograda ima ugrađenu elektronsku zaštitu.

Bonus video: