Njemačka u privrednoj krizi – kancelar se za sada ne oglašava

Njemačka privreda je u stagnaciji. Kakvi su izgledi? Uglavnom sumorni. Opozicija je predložila hitni program mjera. Pritisak na kancelara Olafa Šolca raste.

5457 pregleda 42 reakcija 8 komentar(a)
Olaf Šolc, njemački kancelar, Foto: Reuters
Olaf Šolc, njemački kancelar, Foto: Reuters

Nedjelja je opet počela s lošom viješću za njemačku ekonomiju: njemačke firme su u junu neočekivano smanjile proizvodnju. Savezni zavod za statistiku izračunao je da su njemačke firme iz oblasti industrije, građevinarstva i energetike u junu smanjile proizvodnju u odnosu na prošli mjesec za 1,5 odsto.

Nedavno je i Međunarodni monetarni fond upozorio da je Njemačka jedina od 20 država i regiona gde će se ukupni ekonomski učinak na godišnjem nivou smanjiti. A to je najveća ekonomija Evropske unije.

Njemačka opet „bolesnik Evrope“?

Da li je Njemačka opet „evropski bolesnik“, kako je na naslovnoj strani krajem prošlog vijeka tvrdio britanski magazin „Ekonomist“? Rajnhard Huben, predstavnik njemačkih Liberala (FDP) zadužen za ekonomska pitanja, nije tog mišljenja: „Naziv bolesnik ili bolesnica Evrope smatram trenutno pretjeranim. Ali, tačno je da imamo ekonomski zastoj.“

Za razliku Hubena, pripadnika vladajuće koalicije, opozicija koristi priliku da poveća pritisak na vlast. Zato ne treba da čudi što su Demohrišćani (CDU/CSU) usvojili dokument koji nazivaju „hitnim programom“ protiv ekonomske stagnacije. Šef Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc napisao je na mrežama da su CDU i CSU razradili zajednički hitni program kako „recesija ne bi prerasla u dugoročno slabljenje ekonomskog učinka“.

U tom programu se na primjer traži smanjenje poreza na električnu energiju i električnu mrežu, i to već od oktobra. Trebalo bi zaustaviti zakone koji izazivaju više birokratije u firmama. Prekovremeni rad bi ubuduće morao da bude oslobođen poreza, kao i nasleđivanje roditeljske kuće. Osim toga, preduzeća bi morala da dobiju poreske olakšice, kako bi se ekonomija opet pokrenula.

Huben je skeptičan prema tim predlozima, za koje kaže da su „pucanj iz kuka“. „Trenutno ne mogu u tome još uvek da prepoznam program“. On navodi primjer poreza koji se plaća kada se kupi stan ili plac i pita zašto Demohrišćani nisu s tim počeli u onim pokrajinama u kojima imaju premijere.

„Visina tog poreza je u nadležnosti pokrajina“, kaže, a navodi i primer smanjivanja birokratije u firmama – Ministarstvo pravosuđa je odavno započelo rad na tome i opozicija to zna. Huben ukazuje na 50 poreskih mjera koje je predložio ministar Finansija iz redova liberala Kristijan Lindner.

Takozvani „Zakon o šansama rasta“

Vladajuće Socijaldemokrate i Zeleni takođe zahtjevaju da se pomogne privredi i nisu tako rezervisani kao Liberali. Žele da osnaže ekonomski ciklus i podstaknu privredu.

Kopredsjedavajuća Zelenih Rikarda Lang zahtjeva „zajednički paket“ sve tri partije vladajuće „semaforske koalicije“ kako bi se „odbranio ekonomski temelj njemačke privrede“. U listu „Bild am zontag“ rekla je da se o tome već vode „dobri razgovori“. Ona vidi nezadovoljene potrebe u njemačkoj železnici, u predškolskim ustanovama i u digitalizaciji.

Ministar privrede Robert Habek, takođe iz redova Zelenih, u isto vrijeme hvali Nemačku kao mjesto za biznis: „Trenutno više od dvadeset preduzeća planiraju velike investicije od oko 80 milijardi eura“, rekao je Habek za njemačke medije.

Kopredsjednica njemačkih Socijaldemokrata Zaskija Esken izjasnila se za subvencioniranu cijenu struje i za investicije u infrastrukturu. Socijaldemokratska ministarka građevinarstva Klara Gajvic predložila je da se razradi plan većeg vraćanja sredstava prilikom gradnje stanova.

U Nemačkom institutu za podsticanje ekonomije (DIW) preovladava mišljenje da bi vlada morala da odoli pritisku i da ne uvodi nove ekonomske mere sa subvencijama i smanjivanjem poreza, kojim bi samo poklonila dodatne milijarde eura moćnom privrednom lobiju. To „ne bi promijenilo ekonomske probleme“, smatra direktor Instituta Marsel Fračer.

A gdje je kancelar?

Njemački kancelar Olaf Šolc još se nije oglasio u vezi s ekonomskom krizom. Bio je do ponedjeljka na odmoru. Ali, pritisak na njega je sve veći. Demohrišćanska opozicija zahtjeva da kancelar proglasi krizu za svoj prioritet. Čak mu i finansijski stručnjaci iz redova koalicionih partnera, kao što je Huben, savjetuju da se obrati javnosti.

Ipak, postoje i pozitivne vijesti iz njemačke ekonomije koja je po snazi četvrta na svijetu. Tajvanski koncern TSMC namjerava da izgradi velike pogone za proizvodnju čipova u Drezdenu, a partneri će mu biti Boš, Infineon i NXP. Prema pisanju lista „Handelsblat“, država će subvencionisati gradnju s pet milijardi eura. Ministar privrede Habek kaže da je ta vijest izuzetno važan signal za Njemačku kao atraktivno mjesto za investicije.

Bonus video: