“Zaštitiću žene u vojsci”

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane obećala akciju povodom optužbi za seksualno uznemiravanje

23485 pregleda 36 reakcija 11 komentar(a)
Hana Malijar, Foto: Twitter
Hana Malijar, Foto: Twitter

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine obećala je da će pomoći da vojni komandanti koji su optuženi za seksualno uznemiravanje budu privedeni pravdi, nakon što je jedna vojnikinja iznijela optužbe za “neprihvatljivo” ponašanje.

Hana Malijar, pravnica po obrazovanju, pozvala je žene koje tvrde da su bile žrtve da se sastanu s njom, nakon tvrdnji zviždača da je komandant jedne borbene jedinice naredio podređenim ženama da imaju seks s njim i ucjenjivao ih.

Ona je, kako je objavio “Gardijan,” takođe rekla da će istražiti tvrdnje da je ženama u oružanim snagama prijećeno da će biti poslate u psihijatrijske ustanove zbog iznošenja optužbi za seksualno uznemiravanje ili traženja premještaja u borbenu jedinicu, upozorivši optužene da će ih lično prijaviti policiji.

Optužbe je prošle nedjelje iznijela narednica voda Nađa Haran (27), koja je za “Gardijan” rekla da se osjećala prisiljeno da traži premještaj iz svoje prethodne jedinice nakon što je prijavila slučajeve višim oficirima, ali joj je rečeno da “zatvori usta”.

“Napustila sam svoju brigadu jer je postojala jedna visoko pozicionirana osoba koja je maltretirala žene koje poznajem. Neke od njih su moje podređene za koje sam ja odgovorna. Uznemiravala ih je ista osoba koja im je praktično rekla da ako odbiju da imaju seks s njim, on će njihove muževe, koji su takođe bili u brigadi, poslati u smrt. Rečeno mi je da ćutim jer me nije lično maltretirao.”

Malijar je rekla da će se sastati sa Nađom Haran i zaštititi svaku vojnikinju koja istupi sa svjedočenjem.“Svim ženama u vojsci kažem da mi napišu izjavu. Kontaktiraću s policijom i naložiti da to istraži. Dajte mi sve informacije, lično ću kontaktirati s policijom. Te stvari su neprihvatljive. Žena se ne može tako tretirati. Zaštitiću ih.”

Bonus video: