Sobjanjin poručio da je neprijateljski dron oboren iznad Moskve, Ministarstvo odbrane Rusije da je "zaglavljen"

Gradonačelnik glavnog grada Rusije je rekao da su ostaci drona pali sjeverozapadno od centra Moskve, bez ozbiljne štete i bez žrtava

3283 pregleda 1 komentar(a)
Policija na mjestu pada drona, Foto: Reuters
Policija na mjestu pada drona, Foto: Reuters

Neprijateljski dron oboren je danas iznad Moskve, napisao je gradonačelnik tog grada Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

On je dodao da su ostaci drona pali sjeverozapadno od centra grada, bez ozbiljne štete i bez žrtava.

Ministarstvo odbrane Rusije je reklo da je ukrajinski dron "zaglavljen" (ometan) dok je letio ka svom cilju u Moskvi, što je izazvalo pad.

Ometanje se odnosi na korišćenje signala za blokiranje prenosa za ometanje komunikacije između drona i onoga ko njime upravlja. Jednom kada osoba zaglavi dron, može primorati dron da sleti na mjesto, zaustavljajući svako dalje kretanje ili da se vrati na početnu lokaciju.

Rojters je prenio da je agencija TASS javila da je moskovski aerodrom Vnukovo ponovo otvoren i normalno radi nakon što se sumnja da je let drona doveo do privremenog zatvaranja njegovog vazdušnog prostora i obustave svih letova.

TASS je ranije danas pozivajući se na regionalnog guvernera Romana Starovoita javio da je dva ukrajinska drona u četvrtak uveče uništila protivvazdušna odbrana na prilazu ruskom gradu Kursku.

Ruski zvaničnici su i prethodnih dana saopštavali da su oboreni ukrajinski dronovi koji su išli ka gradovima u Rusiji.

Bonus video: