BLOG Rusija: Teroristički napad na Krimski most neće ostati bez odgovora

Rat u Ukrajini - 535. dan

23909 pregleda 13 komentar(a)
Krimski most, Foto: Reuters
Krimski most, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2023. 21:33h
Završeno
19:50h

Odesa je danas zvanično otvorila nekoliko plaža za posjetioce, po prvi put od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali je kupanje zabranjeno tokom uzbuna zbog vazdušnih napada.

19:45h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je, kako su ga nazvali, ukrajinski „teroristički napad“ na Krimski most, rekavši da je ugrozio živote nedužnih civila. Obećali su odmazdu.

„Ne može biti opravdanja za takve varvarske postupke i oni neće ostati bez odgovora“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova u izjavi na Telegramu, prenosi Rojters.

14:18h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Ukrajina bezuspješno pokušala da udari raketama S-200 na Krimski most preko Kerčkog moreuza, prenosi Rojters.

Navodi se da nije pričinjena šteta, niti je bilo žrtava.

Most dužine 19 kilometara, koji povezuje Krim koji je anektirala Rusija i Rusiju, bio je pod stalnim napadom ukrajinskih snaga otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

"Ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i presretnuta je u vazduhu ruskim sistemima protivvazdušne odbrane. Nije prijavljena šteta niti žrtve", navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju objavljenom ranije u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, guverner Krima kojeg je postavila Rusija, Sergej Aksjonov, rekao je da je protivvazdušna odbrana u blizini mosta oborila dvije rakete.

Takođe je rekao da je most neoštećen.

Rojters navodi da se čini da snimci koji su danas kružili društvenim mrežama prikazivali most obavijen dimom.

Rojters nije mogao da provjeri snimak.

Novinska agencija Interfaks javila je da je most nakratko bio zatvoren za saobraćaj, ali da je kasnije ponovo otvoren.

14:15h

U staroj pravoslavnoj crkvi u Antaliji ruski sveštenik Joan Koval predvodi prva bogsluženja u Turskoj pošto ga je vrh Ruske pravoslavne crkve smijenio poslije njegove molitve za mir u Ukrajini.

12:46h

Jedna starija žena i policajac ubijeni su danas u ruskom granatiranju naselja u oblasti Harkov u istočnoj Ukrajini i Zaporožja na jugu, saopštili su ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

"Jutros, oko 5:10, neprijatelj je pucao na selo Kupjansk-Vuzlovii u okrugu Kupjansk. Oštećena je stambena zgrada. Poginula je 73-godišnja žena", rekao je guverner Harkova Oleh Sinehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U odvojenom napadu na grad Orihiv u regionu Zaporožja, jedan policajac je poginuo, a 12 ljudi, uključujući četiri policajca su povrijeđeni, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na Telegramu.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri detalje ukrajinskih izvještaja.

Istočni djelovi oblasti Harkov i veći deo regiona Zaporožja su direktno uz liniju fronta, a ukrajinske snage su prijavile porast ruskih napada  posljednjih nedjelja.

Regionalne vlasti Harkova ranije ovog mjeseca najavile su obaveznu evakuaciju civila iz naselja najbližih liniji fronta u okrugu Kupjansk. U

krajinske vlasti saopštile su ove nedjelje da je Rusija u četvrtak uveče napala "civilni infrastrukturni objekat" u Zaporožju.

Rusija poriče da je namjerno gađala civile tokom svoje invazije na Ukrajinu, koja je sada u svom 18. mjesecu i koja je rezultirala smrću hiljada ljudi, raseljavanjem miliona i uništenjem ukrajinskih gradova.

08:39h

Jedna starija žena ubijena je u subotu rano ujutro u granatiranju ruskih trupa naselja u oblasti Harkov u istočnoj Ukrajini, rekao je lokalni zvaničnik, prenosi Rojters.

"Jutros, oko 5:10, neprijatelj je pucao na selo Kupijansk-Vuzlovii u okrugu Kupijansk. Oštećena je stambena zgrada. Poginula je 73-godišnja žena", rekao je guverner Harkova Oleh Sinehubov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri detalje ukrajinskog izvještaja.

Istočni djelovi regiona Harkov su direktno u blizini linije fronta i ukrajinske snage su prijavile porast ruskih napada posljednjih nedjelja.

Regionalne vlasti Harkova ranije ovog mjeseca najavile su obaveznu evakuaciju civila iz naselja najbližih liniji fronta u okrugu Kupjansk.

Rusija poriče da je namjerno gađala civile tokom svoje invazije na Ukrajinu, koja je sada u svom 18. mjesecu i koja je rezultirala smrću hiljada ljudi, raseljavanjem miliona i uništenjem ukrajinskih gradova.

08:35h

Rusija je rano jutros uništila 20 ukrajinskih bespilotnih letjelica lansiranih na poluostrvo Krim, prenijele su ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 14 bespilotnih letjelica, dok je elektronsko ratovanje neutralisalo šest, navelo je ministarstvo, prenijele su agencije.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

Bonus video: