Princeza koja je britansku monarhiju okrenula naglavačke

"Rođena je kao dama, postala je naša princeza, umrla je kao svetica", pisao je Daily Mirror
163 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2017. 11:40h

Od vjeridbe sa princom Čarslom dok je još bila sramežljiva tinejdžerka, do uloge brižne majke i predane humanitarke, princeza Dajana okrenula je britansku monarhiju naglavačke i obilježila period u kojem je živjela.

Mlada, lijepa i zabavna, izgledala je kao dobrodošlo osvježenje u kraljevskoj porodici kada se 1981. godine udala za prestolonasljednika britanskog trona. Počela je bajka o mladoj princezi, piše AFP.

Ali par nije "živio srećno do kraja života". Brak sa Čarlsom se raspao turbulentno, pred očima javnosti i uz mnogo iznesenog prljavog veša, a britanska monarhija bila je time duboko uzdrmana.

Mnogima je ostao u pamćenju Dajanin iskreni i intimni intervju za BBC 1995. godine, u kojem je otvoreno govorila o vezi njenog supruga sa Kamilom Parker Bouls, svojoj nevjeri sa Džejmsom Hjuitom, kao i o svojim sumnjama da je Čarls sposoban da bude kralj.

Taj intervju ogolio je tajnovitu britansku kraljevsku porodicu, Dajanu prikazao kao žrtvu šikaniranja i ignorisanja i dodatno joj podigao ionako ogromnu popularnost, prenosi Direktno.hr, pisanje AFP-a.

"Kao Merlin Monro, ona je zamrznuta u vremenu, mlada, lijepa, ranjiva", rekla je biografkinja kraljevske porodice Peni Junor.

Rođena 1. jula 1961. godine, Dajana je odrasla u aristokratskoj porodici bliskoj monarhiji. Njen otac radio je za kraljicu Elizabetu II. i njenog oca Džordža VI.

Odrasla je sa troje braće i sestara, ali je pogodio razvod roditelja pa se u školi provlačila. Kako da se ponaša kao dama naučila je u Švajcarskoj 1978. u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva.

Kad se upoznala sa Čarlom bilo joj je 16 godina, a on je zaprosio nakon samo 13 sastanaka.

Njoj je bilo 20, njemu 32 i žurilo mu se da pronađe ženu. Dajana je brzo ispunila ono što se od nje očekivalo - rodila je nasljednika, Vilijama, već iduće godine.

Nakon drugog djeteta, Herija, Dajana postaje brižna i moderna majka, čija empatija za ljude u nevolji osvaja svijet.

Svoju planetarnu slavu koristila je da skrene pažnju na one koje je život najmanje mazio, pa se rukovala sa oboljelima od side. Potpuno se posvetila borbi protiv pješačkih mina.

Njen javni imidž je, međutim, skrivao izmučenu mladu ženu koja pati od bulimije, svjesne da je suprug ne voli, a da ostatak njegove porodice ne mari za nju.

Prve glasine o problemima u "bajkovitom" braku pojavile su se početkom 1992. Do kraja te godine objavljeno je da se par razvodi.

Skandal je rastao novim tračevima, a potom i javnim priznanjem nevjere, prvo njegove, a potom i njene.

Razveli su se avgustu 1996. godine, a Dajana je izgubila sve kraljevske titule. Bajka je bila gotova, ali je bivša princeza ostala popularna javna figura pod velikom medijskom pažnjom.

Ljubav je prvo pronašla u naručju pakistanskog kardiologa Hasnata Kana, a zatim i Dodija Al Fajeda, sina egipatskog milionera.

Sa Dodijem je i poginula, bježeći od paparaca, u pariškom tunelu pored Sene 31. avgusta 1997. godine

Oplakivali su je poznati i nepoznati širom svijeta - Bil Klinton, Majka Tereza, Majkl Džekson... slali su saučešća i molitve.

U Britaniji je zavladala kolektivna žalost, mladi laburistički premijer Toni Bler nazvao je Dajanu "narodnom princezom". Milioni cvjetova ostavljeni su pred Kensingtonske palate.

Za Dajaninu smrt prst krivice su prvo upirani u paparace.

"Imate njenu krv na svojim rukama", optužio ih je Dajanin brat, grof Spenser.

Osramoćeni britanski mediji pokojnu princezu pretvaraju u ikonu.

"Rođena je kao dama, postala je naša princeza, umrla je kao svetica", pisao je Daily Mirror.

Javnost je bila bijesna jer se kraljica Elizabeta izolovala u dvorcu Balmoralu, ćuteći i ne želeći da zastavu na krovu Bakimgenske palate spustiti na pola koplja.

"Kraljevska porodica nas je iznevjerila", pisao je Sun.

"Ako Vindzori ne budu reagovali, neće samo pokopati Dajnu nego i svoju budućnost", upozoravao je Guardian.

Kraljici je trebalo šest dana da popusti i ispuni ono što je javnost od nje tražila.

Idućeg dana gotovo milion ljudi je učestvovalo u pogrebu. Spuštenih glava, u pratnji oca i ujaka, dvojica mladih prinčeva ćuteći su hodala iza kovčega. Na televiziji ih je gledalo 2,5 milijarde ljudi.

Od Dajne se oprostilo 2.000 zvaničnika, među kojima Toni Bler, Margaret Tačher, Tom Kruz i Elton John koji će zapjevati: "Zbogom, engleska ružo".

Galerija

Bonus video: