Iako je u egzilu: Pućdemon opet u poziciji da uzdrma Španiju do temelja

Nekadašnji predsjednik Katalonije godinama živi u Belgiji, a sada je došao u priliku da diktira dalji razvoj španske političke sapunice

22588 pregleda 4 komentar(a)
Karles Pućdemon, Foto: Shutterstock
Karles Pućdemon, Foto: Shutterstock

Političku budućnost Španije će odlučiti čovjek koji se već neko vrijeme ne nalazi u toj zemlji. Šest godina nakon što je organizovao referendum za nezavisnost Katalonije, koji su španske vlasti proglasile ilegalnim, bivši predsjednik te regije Karles Pućdemon je opet u poziciji da uzdrma Španiju do temelja, piše Politiko.

Ljevica i desnica su izjednačeni u španskom parlamentu i ključni su poslanici separatističke partije Hunts, njih sedam. Partije koju je osnovao Pućdemon i koju kontroliše, iako živi u Belgiji, u predgrađu valonskog grada Vaterloa.

Pred njim je izbor – da li će osigurati da Pedro Sančez ostane premijer ili će izazvati nove izbore, koji bi mogli desnici da daju još jednu priliku da dođu na vlast.

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: Reuters

“Ne dugujemo nikome ništa, osim našim glasačima. Naši glasači, naš program, naše obaveze, to su bile i jesu smjernice naših političkih akcija”, tvitnuo je Pućdemon nakon izbora.

Katalonska nezavisnost je već nekoliko godina daleko od glavnog političkog pitanja Španije, ali lider Hunts je odlučan da iskoristi priliku koja mu se ukazala i bio je jasan: za podršku će tražiti sve što je do sada odbijano.

Želi amnestiju, ne samo za sebe, već za sve povezane sa referendumom iz 2017. Takođe, traži da Katalonija može da glasa o samoopredjeljenju, ali ovog puta uz zvaničnu podršku Madrida.

Zamjenik premijera Maria Hesus Montero je već odbio oba zahtjeva i poručio da se pregovori moraju voditi u okvirima legalnosti koje definiše španski ustav.

Pućdemona i partiju to nije obeshrabrilo, insistiraju na zahtjevima po cijenu novih izbora.

On direktno učestvuje u pregovorima na lični zahtjev, a nedavno je na Tviteru, odnosno sadašnjoj X platformi, pričao o svom iskustvu izgnanstva, od redovnih prijetnji do prljavih kampanja i nalaženju uređaja za praćenje u svom vozilu.

Međutim, navodi da to neće uticati na uslove ili odluke u pregovorima. Pućdemon nije želio da govori za Politiko, ali jeste njegova supruga, rumunska novinarka Marsela Topor koja ističe da je njen muž oduvijek bio spreman za ovaj momenat.

“U politici, bilo šta može da se desi u svakom trenutku, to je dio njegovog posla, njegovog života”, navodi Topor.

Iako su živjeli relativno normalan život u Belgiji, Topor nije zaboravlja brojne prijetnje, a dešavali su se i incidenti u kojima ljuti Španci “rade neke ružne stvari na našoj kući”.

Ona i njihove dvije kćerke su se vratile u Kataloniju, a Pućdemon je i dalje u relativnoj izolaciji.

Sa druge strane, i njegov kolega iz partije Toni Komin, kog takođe traže španske vlasti, živi u Belgiji, ali se u potpunosti integrisao. Živi u Leuvenu, u Flandriji, a predstavlja partiju u Evropskom parlamentu, ali ističe da to ne znači da egzil nije ništa manje nepravedan.

Komin je za Politiko rekao da još nije bilo formalnih pregovora i da se čeka da neko povuče prvi potez. “Ne bismo voljeli scenario ponavljanja izbora, ali ni nemamo problem sa tim”.

Ali, novi izbori nose rizik da bi partija bila kažnjena i izgubi političku snagu, a još veća opasnost je dolazak desnice na vlast, što bi za katalonske separatiste značilo mnogo neprijateljskiji odnos vlade.

“Ako Sančez dokaže da je bolji od Popularne partije, glasaćemo ga. Može to da dokaže amnestiranjem i referendumom”.

Topor kaže da je cilj njenog muža da nađe rješenje za Kataloniju, ne za sebe.

“Ako hoće da pregovaraju, Karles je tu, uvijek je bio tu. Ako ne, onda ćemo na nove izbore”.

Bonus video: