BLOG Regionalne vlasti: Jedna osoba ubijena, sedam ranjenih u ruskim napadima na oblasti Harkov i Herson

Rat u Ukrajini – 537. dan

27059 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Požar u Odesi nakon napada, Foto: Reuters
Požar u Odesi nakon napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2023. 21:59h
Završeno
19:23h

Sjedinjene Američke Države (SAD) danas su saopštile da će poslati Ukrajini novu bezbjednosnu pomoć u vrijednosti od 200 miliona dolara, prenosi agencija Rojters.

Pomoć uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijske metke, protivoklopne sposobnosti i dodatnu opremu za čišćenje mina, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken u saopštenju.

19:20h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je danas vojnike u štabu brigade na liniji fronta u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, piše na njegovom sajtu, prenosi Rojters.

Detalj tokom posjete
Detalj tokom posjetefoto: Reuters

Kako se navodi na sajtu, Zelenski je posjetio brigade koje su učestvovale u napadima na dionicu fronta okrenutu prema Soledaru, gradu koji drže Rusi sjeverno od Bahmuta.

19:19h

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je u ponedjeljak, 14. avgusta da njegova zemlja stoji "rame uz rame" sa Ukrajinom, pošto je posjetio Kijev prvi put od početka rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

15:40h

U današnjim ruskim napadima na ukrajinske oblasti Harkov i Herson ubijen je jedan civil, a ranjeno još sedam, saopštile su regionalne vlasti, prenosi Kijev indipendent.

Pedesetogodišnji muškarac poginuo je kada su ruske trupe pogodile Kozaču Lopan u Harkovskoj oblasti, objavila je regionalna administracija na Telegramu. Kako se navodi, još dva muškarca su povrijeđena i hospitalizovana.

Kozača Lopan se nalazi samo pet kilometara od granice sa Rusijom.

Rusija je takođe pogodila Podoli u okrugu Kupjansk, ranivši još dvije osobe, dodala je administracija.

Starija žena i 14-godišnji dječak zadobili su šrapnelske rane u ruskom napadu na Buhajevku, rekao je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.

Njima se pruža medicinska pomoć.

12:27h

Poljska je uhapsila dvojicu Rusa koji su dijelili propagandni materijal Vagnerove grupe po poljskim gradovima, izjavio je u ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski.

"Agencija za unutrašnju bezbjednost identifikovala je i privela dvojicu Rusa koji su distribuirali propagandni materijal Vagner grupe u Krakovu i Varšavi", napisao je Kaminski na platformi Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

On je dodao da su obojca optuženi za špijunažu i uhapšeni.

07:37h

Rat u Ukrajini – 537. dan.

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je načelnik ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper.

''Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih djelovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije'', napiso je Kiper na Telegramu, kako prenosi Rojters.

odesa požar
foto: Reuters

Odesa je najveća ukrajinska luka i pomorska baza i više puta bila je mera ruskih napada dronovima i granatirana, otkako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

Izmjena: 07:42h

Bonus video: