Putin, De Gol i nacionalna veličina

Isto kao što je Francuska 1960-ih napustila Alžir, tako bi i Rusija trebalo da okonča katastrofalni kolonijalni rat u Ukrajini

24911 pregleda 333 reakcija 33 komentar(a)
Putin juče prilikom otvaranja međunarodnog vojno-tehničkog foruma u Moskvi, Foto: Rojters
Putin juče prilikom otvaranja međunarodnog vojno-tehničkog foruma u Moskvi, Foto: Rojters

"Francuska ne bi bila Francuska bez svoje veličine", napisao je Šarl de Gol u uvodu svojih memoara. Njegova nacija, tvrdio je, uvijek mora biti u "prvom redu".

Vladimir Putin isto tako osjeća prema Rusiji. Dok sam još mogao da posjećujem tu zemlju, Fjodor Lukjanov - spoljnopolitički analitičar blizak Putinu - rekao mi je da ruskog predsjednika pokreće strah da bi njegova država mogla trajno izgubiti status velike sile.

Taj strah i paranoja dosegli su tragični vrhunac potpunom invazijom na Ukrajinu 2022. godine. Međutim, umjesto da obnovi rusku nacionalnu veličinu, Putinov rat je osramotio i izolovao njegovu naciju.

Za razliku od Putina, De Golova vjera u nacionalnu veličinu nije zavisila od podređenosti susjeda. On je okončao rat Francuske u Alžiru i prihvatio alžirsku nezavisnost 1962. godine. Nasuprot tome, čak i nakon 30 godina ukrajinske nezavisnosti, Putin nije mogao da prihvati pravo Ukrajine da oblikuje sopstvenu sudbinu.

Dileme sa kojima su se suočili Putin i De Gol su slične na neki način. Francuski lider je namjeravao da obnovi nacionalnu veličinu nakon ponižavajućeg poraza i okupacije u Drugom svjetskom ratu. Putin je raspad Sovjetskog Saveza nakon 1991. godine smatrao poniženjem za Rusiju i "geopolitičkom tragedijom". Opus obojice lidera pokazuje zabrinutost za istoriju svoje nacije - i za sopstvenu sudbinu u njenom oblikovanju.

Razlika je u načinu na koji su De Gol i Putin definisali "nacionalnu veličinu". Za razliku od Putina, De Gol je bio istinski ratni heroj koji je više puta ranjen boreći se za svoju zemlju. Dok je Putin bježao na kraj dugačkog stola da bi izbjegao kovid-19, De Gol je hodao Parizom pod vatrom tokom oslobađanja grada 1944. godine.

Za razliku od Putina, De Gol je bio istinski ratni heroj koji je više puta ranjen boreći se za svoju zemlju. Dok je Putin bježao na kraj dugačkog stola da bi izbjegao kovid-19, de Gol je hodao Parizom pod vatrom tokom oslobađanja grada 1944. godine

Kada se vratio na vlast kao predsjednik Francuske 1958. godine, mnogi iz francuske reakcionarne desnice su pretpostavljali i nadali se da će De Gol pojačati borbu da zadrži Alžir. Umjesto toga, on je sklopio mir i prihvatio nezavisnost. Tako je oslobodio svoje sunarodnike tereta sramotnog rata.

De Gol je bio dovoljno mudar da shvati da vođenje gubitničkog kolonijalnog sukoba neće obnoviti, već uništiti francusku veličinu. Kako je akademik Frederik Star napisao: "De Gol je uspio jer je zamislio bolju budućnost za Francusku bez Alžira nego s njim."

Oslobođena tereta kolonijalizma u Alžiru, Francuska je mogla da gradi novu budućnost. Moderna Francuska nije supersila, ali je ostala lider u Evropi. Ona je globalni igrač u kulturi, diplomatiji, poslovanju, sportu i vojnim pitanjima. Francuska i dalje ima neka obilježja statusa velike sile, poput nuklearnog oružja i stalnog mjesta u Savjetu bezbjednosti UN. Međutim, njena veličina danas počiva na kulturi i globalnom poštovanju koje podstiče, a ne na sirovoj moći ili teritoriji.

Putin, nasuprot tome, nije mogao da zamisli Rusiju kao postimperijalnu silu. On i dalje definiše rusku veličinu kroz sposobnost svoje zemlje da kontroliše teritoriju i izaziva strah. De Gol je taj koji je rođen u 19. vijeku, ali je Putin taj koji se drži 19-vjekovnog imperijalističkog pogleda na nacionalnu veličinu.

Moderna Francuska je uvijek gledala Rusiju kao veliku silu koja zaslužuje poštovanje i važno mjesto u poretku kontinenta, što iritira mnoge u istočnoj i centralnoj Evropi

Međutim, u 21. vijeku, krvoproliće koje je Putin izazvao u Ukrajini podstaklo je gađenje umjesto divljenja u ostatku Evrope, izolovalo Rusiju od susjeda i smanjilo njen uticaj u širem svijetu. Samo 17 afričkih lidera došlo je u Sankt Peterburg na nedavni samit Rusija-Afrika, u poređenju sa 43 koji su prisustvovali istom događaju 2019. godine. Putin ne može da putuje na sastanak BRICS-a ovog mjeseca u Južnoj Africi zbog straha od hapšenja. Toliko o nacionalnoj veličini.

Moskva
Moskvafoto: Reuters

Rusija i Francuska su se u prošlosti borile za kontrolu Evrope, pri čemu su francuske trupe kratko okupirale Moskvu 1812. godine, a ruske trupe ušle u Pariz dvije godine kasnije. Ta isprepletana istorija i dalje stvara neku vrstu uzajamnog poštovanja.

Moderna Francuska je uvijek gledala Rusiju kao veliku silu koja zaslužuje poštovanje i važno mjesto u poretku kontinenta, što iritira mnoge u istočnoj i centralnoj Evropi. Uzastopni predsjednici Francuske - uključujući De Gola i Emanuela Makrona - nudili su saradnju Kremlju. De Gol je skovao izraz da se Evropa proteže "od Atlantika do Urala". Makron je pokrenuo neuspješan pokušaj zbližavanja sa Putinom, neposredno prije invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ipak, na kraju, De Gol i njegovi nasljednici izabrali su uveliko različite puteve od Putina. Možda je najveća razlika u tome što je De Gol shvatio da je veličina Francuske neodvojiva od načina na koji postupa prema svojim građanima i od političke slobode.

Iako je De Gol često optuživan da je instinktivni autoritarac, on se kandidovao za vlast na pravim izborima - i prihvatio pravila i kulturu demokratije. Francusku su 1968. potresli ulični nemiri. (Neki stvari se nikada ne mijenjaju.) Godinu kasnije, De Gol je izgubio referendum, povukao se sa mjesta predsjednika i penzionisao se.

Nasuprot tome, Putin ne može da razdvoji svoju viziju nacionalne veličine od svoje lične moći i bogatstva. On se drži u Kremlju. Njegovi neistomišljenici bivaju prebijani na ulicama, zatvarani, tjerani u izgnanstvo ili umiru u sumnjivim okolnostima. Rusiji je bio potreban njen sopstveni De Gol. Umjesto toga, završila je sa blijedom kopijom Ivana Groznog.

Članak je preuzet iz "Fajnenšl tajmsa"

Prevod: A. Šofranac

Bonus video: