Pogoršani odnosi: 22 ruskih diplomata napustilo Moldaviju

Moldavski zvaničnici rekli su da će smanjenje broja osoblja u ruskoj ambasadi na 25 sa 80 uspostaviti paritet sa ambasadom Moldavije u Moskvi, navodi Rojters

5937 pregleda 7 komentar(a)
Ambasada Rusije u Kišinjevu, Foto: Reuters
Ambasada Rusije u Kišinjevu, Foto: Reuters

Ukupno 22 ruskih diplomata odletjeli su u ponedjeljak iz Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, ostavljajući za sobom samo osoblje neophodno za osnovno obavljanje poslova, prenosi agencija Rojters.

Oodnosi između dvije zemlje pogoršali su se nakon što je Moldavija prošlog mjeseca naredila Moskvi da povuče veći dio svoje delegacije.

Moldavski zvaničnici rekli su da će smanjenje broja osoblja u ruskoj ambasadi na 25 sa 80 uspostaviti paritet sa ambasadom Moldavije u Moskvi, navodi Rojters.

Proevropska predsjednica Moldavije Maja Sandu osudila je ranije invaziju Rusije na Ukrajinu i optužila Moskvu da pokušava da destabilizuje njenu zemlju.

Moldavski mediji objavili su snimak kako dva autobusa u pratnji policije izlaze iz ruske ambasade i voze se u pravcu aerodroma.

Izvor na aerodromu u Kišinjevu rekao je Rojtersu da je avion sa osobljem ambasade otišao za ruski grad Soči, odakle će nastaviti za Moskvu.

Dvadeset troje članova osoblja tehničke podrške i njihove porodice takođe su zamoljeni da odu zajedno sa diplomatama.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Moldavije, u Kišinjevu od utorka ne može ostati više od deset ruskih diplomata i 15 članova pomoćnog osoblja.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u večeras da su se zaposleni u ruskim institucijama - ambasade, trgovinske misije i ruskog centra za nauku i kulturu - i članovi njihovih porodica koji su bili primorani da napuste Moldaviju već vratili u Moskvu.

"Ovaj neprijateljski korak zvaničnog Kišinjeva će nesumnjivo imati posljedice po rusko-moldavske odnose", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je prošlog mjeseca poručilo Rusiji da smanji broj prisustnih u svojoj ambasadi u Kišinjevu, navodeći zabrinutost zbog navodnih pokušaja Rusije da destabilizuje tu malu državu, koja se graniči sa Rumunijom i Ukrajinom.

Kišinjev se distancirao od Moskve otkako je Sandu došao na vlast 2020.

Sandu je u februaru optužila Moskvu da planira državni udar protiv njene vlade.

Bonus video: