BLOG UN: U Ukrajini ubijeno gotovo 10.000 civila

Rat u Ukrajini – 538. dan

24999 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Ukrajinski spasioci pomažu muškarcu na nosilima nakon što je izvučen ispod ruševina, Foto: Reuters
Ukrajinski spasioci pomažu muškarcu na nosilima nakon što je izvučen ispod ruševina, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2023. 21:44h
Završeno
18:41h

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštio je da je od početka rata u Ukrajini evidentirana smrt gotovo 10.000 u ratu ubijenih civila.

Izvještaj objavljen danas potvrdio je informaciju o 9.444 ubijena civila i 16.940 povrijeđenih od februara 2022. godine kada je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu.

U izvještaju piše i da je ubijeno 500 djece, ali se dodaje da je stvaran broj poginulih vjerovatno mnogo veći.

OHCHR je uočio da brojke nisu potpune jer su izostali podaci iz brojnih regija, a to se posebno odnosi na gradove poput Marjupolja, Lisičanska ili Severodonecka, koje su nakon dugog razdoblja teških sukoba okupirale ruske trupe, pa je teže dobiti informacije i brojke, piše agencija dpa.

Strahuje se da je i u Kijevu ubijeno Ukrajinaca više nego što pokazuje zvanična evidencija.

Po podacima kojima raspolaže UN velika većina ljudi, njih 7.339, stradalo je u područjima Ukrajine koje je granatirala Rusija. U regijama koje su okupirale ruske vojne snage ubijeno je 2.105 ljudi, prenosi N1.

15:58h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je jugoistočni region Zaporožja i sastao se sa trupama uključenim u kontraofanzivu na jugu, saopštio je u utorak kabinet predsjednika.

"Predsjednik je saslušao izvještaje komandanata o toku borbenih dejstava u oblastima fronta... i zajedno sa brigadama i borcima razgovarao o najproblematičnijim pitanjima njihovih jedinica", navodi se u saopštenju.

12:34h

U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski grad Luck poginule su tri osobe, rekao je šef Volinske regionalne uprave Jurij Pohuljajko.

Rusija je rano jutros pokrenula veliki vazdušni napad krstarećim raketama na zapadnu Ukrajinu.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, Pohuljajko je kazao je nekoliko povrijeđenih hospitalizovano nakon napada ruskih snaga.

On je naveo da su u napadima oštećeni civilni objekti, kao i da su povrijeđeni ljudi u Lavovu i Ivano-Frankivsku u zapadnoj Ukrajini. "Vidimo da su neprijatelji "zainteresovani" za vrtiće, bolnice i višespratnice", rekao je Poguljajko i poručio da će uništeni objekti biti obnovljeni.

(MINA)

Izmjena: 12:56h
12:32h

Švedski proizvođač ležajeva SKF saopštio je danas da je njihova fabrika u gradu Lucku, u Ukrajini, pogođena projektilom kasno sinoć, ubivši troje zaposlenih, prenosi Rojters.

Najveći svjetski proizvođač industrijskih ležajeva ima oko 1.100 zaposlenih u Ukrajini, od čega većinu u fabrici u Lucku, prema posljednjem izvještaju kompanije o zaradi.

"Sinoć je došlo do napada na grad Luck u Ukrajini i naša fabrika je pogođena u tom napadu", rekao je portparol Karl Bjernstam.

"Veoma smo tužni što potvrđujemo da su tri naše kolege ubijene", rekao je on.

08:56h

Rusija je rano jutros pokrenula veliki vazdušni napad krstarećim projektilima na zapadnu Ukrajinu, a zvaničnici su izvijestili da su najmanje tri osobe poginule, a mnogi drugi povrijeđeni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vazdušne snage Ukrajine saopštile su da su oborile 16 od 28 krstarećih projektila lansiranih i iz vazduha i iz mora, ali je izgledalo kao da su neke prošle i pogodile područja u regijama Lavov i Volin, koje se nalaze u blizini granice s Poljskom, članicom NATO-a.

Jurij Pohuljajko, guverner Volinske oblasti, rekao je u objavi na Fejsbuku da su tri osobe ubijene u gradu Lucku u napadu, dok zvaničnici kažu da u Lavovu nema žrtava, iako su neke stambene zgrade u plamenu.

Nije jasno da li su zgrade direktno pogođene nadolazećim projektilima ili su oštećene ruševinama nakon što su rakete oborene s neba od strane odbrambenih sistema.

"Mnogo projektila je oboreno, ali bilo je i pogodaka u Lavovu", rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij na Telegramu.

Lavov, daleko od linija fronta istočne i južne Ukrajine, gdje su borbe bjesnile od početka ruske invazije u punom obimu u februaru 2022., bio je centar bijega mnogih Ukrajinaca iz drugih djelova zemlje tokom rata.

Zvaničnici kažu da ukrajinska kontraofanziva nastavlja da ostvaruje sve veće dobitke dok međunarodna zajednica pažljivo posmatra i razmišlja o daljim potezima za jačanje vojne snage Kijeva.

(Radio Slobodna Evropa)

08:44h

Pogledajte slike iz Lavova nakon ruskih napada.

Izmjena: 09:00h
07:35h

Najmanje tri osobe su poginule u ruskim napadima na oblast Volinija na zapadu Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

"Za sada imamo podatak da su tri osobe poginule. Nekoliko povrijeđenih je u bolnici", naveo je na Telegramu guverner Volinske oblasti Jurij Poguljajko.

Zvaničnici su saopštili da su ruski napadi bili usmjereni na gradove Lavov i Luck.

(BETA)

07:30h

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane uništile su tokom noći 16 od najmanje 28 raketa koje je lansirala Rusija, saopštile su ukrajinske vazdušne snage u utorak u  aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Bonus video: