VIDEO Ruska naoružana inspekcija na brodu u Crnom moru, članovi posade kleče sa rukama na glavi

Rusija je ranije saopštila da je ispalila hice upozorenja iz automatskog oružja na brod Sukru Okan pod zastavom Palaua nakon što nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi

21228 pregleda 16 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Reuters
Detalj sa snimka, Foto: Reuters

Rusija je u danas objavila video snimak koji pokazuje kako se naoružana pomorska inspekcijska jedinica u nedjelju 13. avgusta ukrcava na teretni brod u jugozapadnom Crnom moru i ispituje kapetana zašto se brod nije zaustavio kada je to zahtijevao ruski ratni brod, prenosi Rojters.

Rusija, Crno more
foto: Reuters

Rusija je ranije saopštila da je ispalila hice upozorenja iz automatskog oružja na brod Sukru Okan pod zastavom Palaua nakon što nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi, iako je nejasno zašto je brod ukrcan tako blizu Turske.

Na snimku koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane, članovi posade mogu se vidjeti kako kleče na palubi sa rukama na glavi dok se približava ruski helikopter Ka-29.

Rusija, Crno more
foto: Reuters

Ono što se čini kao snimak bodi kamere iz mornaričke jedinice, prikazuje ruske vojnike sa automatskim oružjem kako provjeravaju brod i ulaze na most, navodi Rojters.

"Zaustavite mašinu, zaustavite mašinu", kaže jedan od naoružanih Rusa dok članovi posade stavljaju ruke na glavu i kleče pred ruskim oružjem.

"Smiri se i slušaj me", kaže drugi Rus.

Rusija, Crno more
foto: Reuters

"Dobar dan gospodine. Ja sam ruski mornarički oficir - molim vas, nemojte snimati moju grupu."

Pucanje na trgovački brod izazvalo je već akutnu zabrinutost među brodovlasnicima, osiguravajućim kompanijama i trgovcima robom zbog opasnosti od uvlačenja u zamku u Crnom moru - glavnom putu koji i Ukrajina i Rusija koriste za plasiranje svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište.

Rojters nije uspio da dobije izjavu od članova posade broda, ili od vlasnika.

"Tokom sprovedenih inspekcijskih aktivnosti, rad inspekcijskog tima je obavljan profesionalno u skladu sa zahtjevima međunarodnih dokumenata", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Nakon završetka rada inspekcijskog tima na brodu Sukru Okan, sastavljen je verifikacioni protokol, brod je nastavio kretanje ka luci Izmail."

Video prikazuje i jezičke barijere.

U jednom dijelu, Rus zahtijeva: "Govori engleski". "Da, govorim engleski", odgovara jedan od članova posade.

Ruski oficir zatim ispituje kapetana preko prevodioca posade o tome zašto se brod nije zaustavio kada je to zatraženo.

Član posade koji prevodi za kapetana ukazuje da kapetan nije razumio ruski zahtjev da se zaustavi.

"Ti, loše razumiješ", kaže član posade na engleskom.

"Hvala vam, imajte dobar dan gospodine", kaže ruski oficir dok odlazi.

Šta se dogodilo u nedjelju

Ruski ratni brod ispalio je u nedjelju 13. avgusta ispalio hice upozorenja na teretni brod u jugozapadnom Crnom moru, što je prvi put da je Rusija pucala na trgovački brod otkako je napustila Sporazum o žitu.

Rusija je u julu izašla jednostrano iz sporazuma kojim je uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija bio omogućen izvoz iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Moskva je upozorila da će sve brodove koji idu u ukrajinske vode smatrati legitimnom metom jer potencijalno nose oružje.

Rusija je u saopštenju navela da je njen patrolni brod Vasilij Bikov pucao na brod Sukru Okan koji plovi pod zastavom Palaua, a nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtev da se zaustavi radi inspekcije, prenio je Rojters.

Rusija je saopštila da je brod krenuo ka ukrajinskoj luci Izmail.

"Da bi se brod prinudno zaustavio, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja", saopštilo je tada rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska se ukrcala na brod uz pomoć helikoptera Ka-29, saopštilo je Ministarstvo.

"Nakon što je grupa završila inspekciju na brodu, Sukru Okan je nastavio put ka luci Izmail", navodi se u saopštenju.

Bonus video: