BLOG Guverner: U ruskim udarima na Hersonsku oblast povrijeđeno pet osoba

Rat u Ukrajini – 538. dan

29131 pregleda 12 komentar(a)
Ukrajisnska vojska na ratištu u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajisnska vojska na ratištu u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2023. 21:07h
Završeno
14:51h

U današnjim ruskim udarima na grad Herson i još dva naselja u Hersonskoj oblasti povrijeđeno je pet stanovnika, saopštio je guverner Oleksandr Prokudin, prenosi Kijev indipendent.

Napadi su bili usmjereni na školu i bolnicu u centru grada.

Među žrtvama je i 55-godišnji pacijent koji se oporavljao od moždanog udara, dodao je guverner.

Ruske snage su dalje gađale selo Zelenivka, ranivši 45-godišnjeg muškarca i Hreščenovku, ranivši 60-godišnjeg muškarca, rekao je Prokudin.

Prema riječima guvernera, tokom proteklog dana i noći u napadima Rusije na Hersonsku oblast povrijeđeno je šest civila.

11:30h

Teretni brod napustio je ukrajinsku luku Odesa, na obali Crnog mora, novim pomorskim koridorom koji je uspostavio Kijev uprkos ruskim prijetnjama, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

"Brod ‘Joseph Schulte’ napustio je luku Odesa i plovi privremenim koridorom koji je uspostavljen za civilne brodove", navodi se u saopštenju Oleksandra Kubrakova, ukrajinskog ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture.

To je prva pošiljka koji je napustila luku Odesa od 16. jula, rekao je ministar.

Rusija je zaprijetila da će brodovi koji plove u ukrajinske luke ili iz njih, nakon što je u julu prestao da važi sporazum o žitu, biti potencijalne vojne mete.

Kao odgovor na to, Kijev je najavio da će odgovoriti na isti način brodovima iz ukrajinskih luka koje je okupirala Moskva.

(Beta)

11:27h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njegove snage oborile ukrajinski dron iznad Krima, prenijela je agencija Interfaks, navodi agencija Rojters.

Rusija je anektirala crnomorsko poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine.

11:24h

Ruski dronovi su oštetili silose i skladišta za žito u ukrajinskoj rječnoj luci Reni na Dunavu, vitalnoj ratnoj ruti za izvoz ukrajinske hrane, saopštili su danas visoki zvaničnici, prenosi Rojters.

Ruski udari na lučku infrastrukturu na Dunavu posljednjih nedjelja pojačali su pritisak na ukrajinski izvoz hrane nakon što je Moskva odustala od godinu dana starog sporazuma koji je omogućio Kijevu da isporučuje žito preko Crnog mora.

"Ruski teroristi su sinoć dva puta napali Odešku oblast dronom", rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

"Glavni cilj je lučka i žitna infrastruktura na jugu regiona."

Na fotografijama koje je objavio guverner vide se uništeni metalni zidovi skladišta i gomile razbacanog žita i suncokreta.

Udar je bio usmjeren na luku Reni, napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

Nije bilo žrtava, rekao je on.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da je luka nastavila da radi nakon napada.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je uništilo 13 ruskih dronova iznad Odeske i Mikolajvske oblasti na jugu.

Nije odmah bilo jasno koliko je dronova Rusija lansirala.

10:14h

 Ukrajinske snage su tokom noći oborile 13 ruskih dronova kamikaza Šehid-136/131, izvijestilo je Vazduhoplovstvo 16. avgusta, prenosi Kijev indipendent.

"Ruski agresor je dronovima napao naše mirne gradove i sela. Zaštitnici neba uništili su 13 Šehida", saopštilo je vazduhoplovstvo.

Vazduhoplovstvo je kasno 15. avgusta saopštiolo i da je Rusija lansirala više bespilotnih letjelica Šehid kamikaza iz primorsko-Ahtarske vazdušne baze u Krasnodarskoj oblasti. Od ukupnog broja, 11 bespilotnih letjelica oboreno je iznad Odeske oblasti i dvije iznad Nikolajevske oblasti", saopštili su lokalni zvaničnici.

09:24h

Ukrajinska rječna luka na Dunavu nastavlja sa radom nakon noćnog napada ruske bespilotne letjelice, koji je oštetio silose i skladišta za žito, rekao je u srijedu izvor iz industrije, prenosi Rojters.

Silosi i skladišta žitarica oštećeni su u napadima ruskih dronova preko noći na jednu od ukrajinskih luka na Dunavu, izjavio je ranije danas guverner ukrajinske oblasti Odesa, Oleh Kiper.

"Ruski teroristi su sinoć dva puta napali Odešku oblast bespilotnim letjelicama. Glavna meta su lučka i žitna infrastruktura na jugu regiona", rekao je Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

On nije precizirao koja luka je napadnuta.

Ukrajina ima dvije glavne luke na rijeci Dunav - Reni i Izmail.

Obje su ranije bile napadnute.

09:15h

Ukrajinske bezbjednosne službe objavile su za CNN ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak iz jula mjeseca kada su koristili eksperimentalni morski dron za napad na ruski most ka aneksiranom poluostrvu Krimu, pružajući nove detalje o napadu i upozoravajući da će uslijediti još takvih napada.

09:06h

Kijev je danas saopštio da je ukrajinska vojska oslobodila jedno selo na južnom frontu, u Donjeckoj oblasti, u okviru kontraofanzive protiv Rusije.

"Urožajne je oslobođeno. Naši branioci su postavljeni u blizini", saopštila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Ona je dodala da se ofanziva u Donjecku nastavlja.

(BETA)

07:43h

Silosi i skladišta žitarica oštećeni su u napadima ruskih dronova preko noći na jednu od ukrajinskih luka na Dunavu, izjavio je danas guverner ukrajinske oblasti Odesa, Oleh Kiper.

"Ruski teroristi su sinoć dva puta napali Odešku oblast bespilotnim letjelicama. Glavna meta su lučka i žitna infrastruktura na jugu regiona", rekao je Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

On nije precizirao koja luka je napadnuta.

Ukrajina ima dvije glavne luke na rijeci Dunav - Reni i Izmail.

Obje su ranije bile napadnute.

07:26h

Ukrajinske snage su se učvrstile na periferiji Urožajna nakon što su od ruskih snaga povratile naselje u regionu Donjecka, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, prenosi agencija Rojters.

"Urožajne oslobođene", rekla je Malijar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Naši branioci su ukopani na periferiji", dodala je ona.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

Nije bilo komentara iz Rusije.

Poslednjih dana vodile su se žestoke borbe u i oko Urožajna i Staromajorske, oko 60 milja jugozapadno od Donjecka koji drži Rusija.

Izmjena: 09:08h

Bonus video: