VIDEO SBU preuzeo odgovornost: Ukrajinska "Morska beba" napala Krimski most

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na mostu i, prema riječima ruskih zvaničnika, poginula su dva civila.

17628 pregleda 13 komentar(a)
"Morska beba", Foto: Reuters
"Morska beba", Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2023. 11:29h

Ukrajinske bezbjednosne službe objavile su za CNN ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak iz jula mjeseca kada su koristili eksperimentalni morski dron za napad na ruski most ka aneksiranom poluostrvu Krimu, pružajući nove detalje o napadu i upozoravajući da će uslijediti još takvih napada.

Ovo je prvi put da je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) otvoreno preuzela odgovornost za operaciju.

Morska beba
foto: Reuters

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na mostu i, prema riječima ruskih zvaničnika, poginula su dva civila.

Bio je to drugi napad na vitalni prelaz koji je pokazao koliko je teško odbraniti jedinu nezavisnu rusku vezu sa poluostrvom, navodi CNN.

Most je sa velikom pompom otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin 2018. godine i simbol je njegove želje da preuzme Ukrajinu i zauvijek je veže za Rusiju, navodi američki medij.

To je takođe vitalna veza za snabdevanje ruske vojne operacije na Krimu.

Poluostrvo Krim Rusija je 2014. anektirala od Ukrajine.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je za CNN da je dron koji se koristio, nazvan "Morska beba", rezultat višemjesečnog razvoja koji je počeo neposredno nakon invazije.

"Dronovi na površini mora su jedinstveni izum Službe bezbjednosti Ukrajine", rekao je on.

"Nijedna od privatnih kompanija nije uključena. Koristeći ove bespilotne letjelice nedavno smo izveli uspješan udar na Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i tanker SIG", rekao je on.

Maliuk je mislio na naftni tanker SIG koji je pogođen u Crnom moru za koji ukrajinski zvaničnici kažu da je prevozio gorivo za rusku vojsku. Udar na ruski jurišni brod pokazao je veći domet za ukrajinsku vojsku, pogodivši brod sa oko 100 ljudi na njemu, u ruskoj pomorskoj luci Novorosijsk na istočnoj obali Crnog mora.

SBU je CNN-u dostavio video snimak julskog napada, koji prikazuje ekran pilota u trenucima prije nego što je "Morska beba" isporučila do 850 kilograma eksploziva na jedan od betonskih stubova mosta.

Izvori u službi su CNN-u dostavili i dva CCTV video-snimka na kojima se vidi trenutak udara jedne bespilotne letjelice o dionicu puta mosta, a zatim pet minuta kasnije, iz suprotnog pravca, druga eksplozija drona u željezničku dionicu.

CNNnavodi da je Ukrajina bila stidljiva u vezi sa napadima, potvrđujući svoju umiješanost anonimnim izjavama i nejasnim referencama na "neidentifikovane plutajuće objekte", a Maljukovo direktno preuzimanje odgovornosti označava obično direktan pokušaj da se Moskva upozori na prijetnju koju ovi novi dronovi predstavljaju.

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.

On je takođe preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most, 8. oktobra, ali je odbio da saopšti detalje.

Bonus video: