Njemačka: Vrijeme kad je radio bio instrument nacističke propagande

Jeftini radio-uređaj za mase, strogo kontrolisan program i prijetnja smrću za slušanje stanica iz inostranstva. Tako su nacisti širili svoju propagandu. A sve je počelo prije tačno 90 godina, 18. avgusta 1933.

8819 pregleda 2 komentar(a)
"Volksempfänger" radio koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj na kojem piše da je zabranjeno slušanje stranih radio stanica, Foto: Shutterstock
"Volksempfänger" radio koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj na kojem piše da je zabranjeno slušanje stranih radio stanica, Foto: Shutterstock

Početkom 1930-ih godina, radio je bio ono što su danas internet i društvene mreže. Međutim, radio-prijemnici su bili skupi, često su koštali i više od prosječne plate.

Nacisti su rano prepoznali ogroman potencijal radija i iskoristili su ga čim su mogli da vrše uticaj na tada skoro 70 miliona Njemaca. Ministar propagande Jozef Gebels natjerao firme kao što su Telefunken, Loewe ili Blaupunkt da na tržište, bez obzira na troškove proizvodnje, izbace jeftin uređaj, takozvani „narodni prijemnik“ (Volksempfänger). To se dogodilo samo nekoliko sedmica nakon što je Adolf Hitler preuzeo vlast u Nemačkoj, 30. januara 1933.

Prvi model nosio je oznaku VE 301, (akronim od narodni prijemnik i datum Hitlerovog preuzimanja vlasti). S fiksnom cijenom od 76 rajhsmaka (danas skoro 400 evra), uređaj je bio pristupačan za većinu domaćinstava. Zatim 1938. na tržište dolazi DKE 38, „mali njemački prijemnik“ popularan i kao „Gebelsšnauce“ – iliti „Gebelsova gubica“.

Pretplata finansira Gebelsovo ministarstvo

Narodni prijemnik je predstavljen javnosti prije tačno 90 godina, 18. avgusta 1933. u Berlinu. To se dogodilo na Velikoj njemačkoj izložbi radio-tehnike, gde je odmah prodato i prvih 100.000 primeraka.

Uspjeh je bio ogroman. Početkom 1932. u Njemačkoj je bilo četiri miliona radio pretplatnika, a na vrhuncu 1943. je oko 16 miliona Njemaca plaćalo dvije rajhsmarke mjesečno za radio pretplatu. Najveći dio tog novca slivao se u Gebelsovo ministarstvo, koje je time finansiralo skoro kompletan svoj budžet.

Naravno, na stanovništvo se moglo uticati samo tako što je nacistička država određivala kakav će biti radio program – i to do najsitnijih detalja. Radio stanice, koje su u početku bile nezavisne, stavljene su pod krovnu organizaciju i politički dovedene u red. Osim jednog, svi direktori su smijenjeni, a na njihovo mjesto postavljeni ljudi lojalni režimu. Direktorima, koji su sada bili na liniji, Gebels je još u martu 1933. rekao: „Ne krijemo – radio pripada nama i nikome drugom. Stavićemo ga u službu naše ideje i tu ne smije da dođe do riječi nijedna druga ideja.“

Izveštaji s fronta, malo zabave, mnogo Hitlerovih govora

Postojala su samo dva programa: jedan nacionalni i jedan lokalni. Emisije su počinjale sa u ono vrijeme sveprisutnim pozdravom: Hajl Hitler – živeo Hitler. Podrazumijevalo se da se na radiju naročito često čuje glas vođe, firera. Svi važniji Hitlerovi govori su se emitovali u cjelini. A uređaji su se reklamirali plakatima na kojima je pisalo: „S narodnim prijemnikom, cijela Njemačka čuje Firera.“

S početkom Drugog svjetskog rata u Evropi 1939, propagandni radio postao je posebno važan. Stalno su emitovani i sve više ulepšavani izvještaji s fronta. Umesto muzike za ples, puštani su marševi. Ipak, nije falilo ni zabave. Posebno je bila popularna emisija Koncert muzičkih želja za Vermaht, gde su se mogle čuti tadašnje zvijezde.

Najkasnije početkom 1943, kada je Njemačka izgubila bitku za Staljingrad i kada se sve jasnije nazirao poraz u ratu, radio je imao zadatak da osokoli Njemce.

U govoru u Palati sportova u Berlinu 18. februara 1943, koji je radio naravno prenosio, Gebels je publici retorički postavio deset pitanja, od kojih je četvrto glasilo: „Da li hoćete totalni rat? Da li hoćete da, ako treba, bude totalniji i radikalniji nego što to sada uopšte možemo i da zamislimo?“ Posle svakog pitanja, publika je gromoglasno odgovarala sa: „Da!“ – i oduševljeno aplaudirala.

Lažne vijesti do početka do kraja

Ali, postalo je teško kriti istinu. Njemci su sve manje vjerovali nacističkom radiju. Mnogi su slušali strane, „neprijateljske radio-stanice“ kao što je Bi-Bi-Sijev servis na njemačkom jeziku. To je krivično djelo za koje je pretila čak i smrtna kazna.

Tilo Vobst, koji je tokom rata kao đak slušao zabranjene stanice, kaže za „Portal svjedoka savremenika“ u Domu njemačke istorije: „Slušali smo emisije, ali o tome nismo nikad razgovarali. Mama je rekla: Ili drži jezik za zubima, ili radio leti.“

Od prvog dana rata, radio je igrao ključnu ulogu. Kao što je poznato, 1. septembra 1939. Njemačka je napala Poljsku. Međutim, Njemci su na radiju čuli lažnu vest – da je Poljska napala radio-stanicu Glajvic u Gornjoj Šleziji.

Tog dana Hitler se Njemcima obratio preko radija: „Poljska je noćas prvi put pucala na našu teritoriju, i to njena regularna vojska. Od 5:45 ujutro, uzvraćamo paljbu.“

I kao što je počelo, s lažima na radiju, tako je bilo do samog kraja: 1. maja 1945. radio je javio da je Hitler pao u borbi protiv boljševizma, u svojoj kancelariji, boreći se za Njemačku do poslednjeg daha. Međutim, Hitler je dan prije toga u bunkeru izvršio samoubistvo.

Nekoliko dana kasnije, rat u Evropi je okončan, a s njim i nacistička propaganda. Vojna uprava SAD u Zapadnoj Njemačkoj prvo je zabranila njemačke radio-emisije. Narednih godina, SAD, Velika Britanija i Francuska uspostavili su nove radiodifuzne strukture u Zapadnoj Njemačkoj. Pritom im je bilo veoma važno da radio nikada više ne bude stavljen u službu bilo koje vlade.

Bonus video: