Litvanija zatvorila dva granična prelaza sa Bjelorusijom

Zvaničnici u Vilniusu naveli su da će odluka takođe pomoći u kontroli krijumčarenja, jer preostala četiri granična punkta imaju rendgenske sisteme za otkrivanje ilegalno prevezene robe, uglavnom cigareta

3105 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Litvanije je u petak, 18. avgusta, zatvorila dva od ukupno šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom, zbog bezbjednosnog rizika koji predstavlja ruska plaćenička paravojna grupa Vagner.

"Granični prelazi Sumsko i Tvereciaus zatvoreni su u ponoć", izjavila je 18. avgusta portparolka granične policije Lina Laurinaittte-Grigiene za AFP, dodajući da će policija nastaviti s postavljanjem ograda s bodljikavom žicom na tom području.

Zvaničnici u Vilniusu naveli su da će odluka takođe pomoći u kontroli krijumčarenja, jer preostala četiri granična punkta imaju rendgenske sisteme za otkrivanje ilegalno prevezene robe, uglavnom cigareta.

U prvoj polovini 2023. građani Litvanije prešli su granicu s Bjelorusijom 230.000 puta.

No, Vilnius upozorava da bi Minsk mogao pokušati regrutovati te putnike za špijunažu, izvršiti psihološki pritisak ili ih čak ucjenjivati provjeravanjem njihovih telefona i društvenih mreža.

Odnosi Litvanije i Bjelorusije godinama su bili napeti, ali su se dodatno pogoršali nakon bjeloruskih predsjedničkih izbora 2020., koji su kritikovani kao namješteni.

Bjelorusija je kritikovala odluku o zatvaranju kontrolnih tačaka, nazvavši je "nategnutom".

"Donoseći takve odluke, Litvanija namjerno stvara vještačke barijere na granici kako bi služila svojim političkim ambicijama", objavile su ranije bjeloruske granične službe.

Poljska je ove godine zatvorila sve osim jednog graničnog prelaza prema Bjelorusiji zbog hapšenja novinara poljskog porijekla i protjerivanja poljskih diplomata.

Bonus video: