Evropska federacija novinara zabrinuta zbog porasta dezinformacija usled razvoja vještačke inteligencije

Generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao je na regulaciju AI i uspostavljanje UN tijela za nadzor nove tehnologije

3583 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila je da se vještačka inteligencija (AI) sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, s ciljem širenja dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje.

Zbog toga je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu federacije, "više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumjela funkcionisanje medija", piše Radio Slobodna Evropa.

"Vještačka inteligencija čini moćne alate svima dostupnim, uključujući i zlonamjerne aktere. Zato je važno da se medijska pismenost posmatra kao skup alata i tehnika koje omogućavaju korisnicima da prepoznaju dezinformacije i protumače medijski sadržaj", ukazala je EFJ.

U predstojećem periodu bi, kako navodi EFJ, Evropska zajednica za vještačku inteligenciju, podatke i robotiku trebalo da razgovara sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata vještačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.

"Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da obezbijede da se alati vještačke inteligencije koriste u skladu sa novinarskim standardima", dodala je federacija novinara.

Sa sve bržim razvojem vještačke inteligencije, raste zabrinutost širom svijeta u vezi sa njenom bezbjednošću.

Tako je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) 18. jula prvi put održao sjednicu o prijetnji koju vještačka inteligencija (AI) predstavlja međunarodnom miru i stabilnosti.

Generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao je na regulaciju AI i uspostavljanje UN tijela za nadzor nove tehnologije.

U aprilu 2023. na kontrolu naprednih sistema AI pozvali su poslanici Evropskog parlamenta, dok su u maju lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) na samitu u Japanu pozvali na razvoj globalnih tehničkih standarda za AI.

Bonus video: