Ukrajinci počeli obuku za F-16, ali će čekati na avione

Američki borbeni avion F-16 dugo je žudnja ukrajinske vojske. Sada je navodno počela obuka ukrajinskih pilota, ali u narednih šest mjeseci ne treba očekivati F-16 na nebu iznad ratišta

3373 pregleda 9 komentar(a)
Zelenski u posjeti Holandiji, Foto: Reuters
Zelenski u posjeti Holandiji, Foto: Reuters

Ukrajinski piloti već se obučavaju da upravljaju američkim lovcem F-16, ali će obuka trajati najmanje šest mjeseci. Tek tada bi Kijev mogao da koristi te letjelice u odbrani od ruske agresije.

To je u subotu izjavio ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, dva dana nakon što je Vašington odobrio Danskoj i Holandiji da ustupe te letjelice američke proizvodnje Ukrajini.

„Da očekivanja ne bi bila nerealna, računajte sa najmanje šest mjeseci, ali nemojte biti razočarani ukoliko potraje i duže“, rekao je Reznikov za Kanal 24.

Naime, obuka pilota trajala bi najmanje šest mjeseci, a još nije jasno koliko će trajati obuka inženjera i mehaničara koji treba da održavaju avione.

Reznikov nije želio da otkriva kada i gdje je počela obuka ukrajinskih pilota.

Zelenski traži još aviona

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je doputovao u Švedsku, zemlju koja je u jeku ruske agresije odlučila da pristupi NATO.

I tu je bilo riječi o avionima – poznata je želja Zelenskog da Švedska ustupi avione tipa Saab JAS 39. No, tamošnji premijer Ulf Kristerson nije se tokom konferencije za štampu osvrnuo na taj zahtjev.

„Ukrajina se bori za sve nas, za evropske demokratije“, rekao je Kristerson uopšteno.

Tokom susreta je potpisan memorandum o razumijevanju čiji je cilj zajednička proizvodnja, obuka i održavanje švedskog tenka tipa Combat Vehicle 90.

Čuje se da bi, osim Danske i Holandije, možda i Belgija i Norveška bile spremne da isporuče borbene avione F-16.

Zelenski je najavio da će već danas (20. avgust) održati „pregovore sa drugim zemljama koje podržavaju Ukrajinu da isporuče opremu koja je potrebna da Ukrajina dobije ovaj rat“.

Nije zvanično potvrđeno, ali prema medijskim napisima, i Danska se priprema ovog vikenda za posjetu Zelenskog.

Šta može F-16?

Kako kaže Karlo Masala, politikolog sa Univerziteta Bundesvera u Minhenu, nijedan sistem naoružanja ne može sam po sebi da prelomi dešavanja na frontu. Ali, nema sumnje da bi avioni značili Ukrajincima.

„Time bi mogli da štite vazdušni prostor za potrebe svojih trupa, posebno protiv ruskih vazduhoplovnih jedinica. Sada su ukrajinske snage bez zaštite protiv ruskih borbenih helikoptera“, kaže Masala.

On misli da bi uz F-16 Ukrajinci mogli da se uhvate u koštac sa ruskim borbenim avionima, i da čak dobiju tu vazdušnu bitku.

„Teoretski bi mogli da prodru i u ruski vazdušni prostor kako bi oborili bombardere sa kojih se rakete ispaljuju ka Ukrajini. Ali tako nešto Zapad ne bi dozvolio“, kaže taj stručnjak sa vojnog univerziteta.

Dodaje da ipak ima važnijih stvari od aviona: „Ukrajini prije svega treba artiljerijske municije, jer na mnogim djelovima fronta traju masovni artiljerijski okršaji. Trebaju im kapaciteti za uklanjanje mina. I protivvazdušna odbrana kako bi mehanizovane jedinice opet mogle da djeluju.“

Bonus video: