BLOG Ukrajinska bespilotna letjelica uništila dalekometni ruski bombarder Tupoljev Tu-22

Rat u Ukrajini - 542. dan

46174 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Završeno
21:50h

Dalekometni bombarder Tu-22, ponos ruske ratne avijacije, uništen je u napadu ukrajinske bespilotne letjelice, javlja danas Bi-Bi-Si (BBC), pozivajući se na slike objavljene na društvenim mrežama koje je ova medijska kuća povrgla analizi.

Na tim slikama se vidi zapaljeni Tupoljev Tu.22 u vazduhoplovnoj bazi Solci-2, južno od Sankt Peterburga.

Moskva je saopštila da je dron pogođen vatrom iz malokalibarskog oružja, ali da je uspio da "ošteti jedan avion". Takođe je navela da "u terorističkom aktu nije bilo žrtava" i da je "požar na aerodromskoj pisti ubrzo ugašen".

Ukrajina ovaj izvještaj nije komentarisala.

Bombarderi Tu-22 lete dvostruko brže od zvuka i Rusija ih koristi za napade na gradove u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju navelo da se napad "kopterske bespilotne letjelice" dogodio oko 10 sati po moskovskom vremenu, na "vojnom aerodromu u Novgorodskoj oblasti". Tamo se, ukazuje BBC, nalazi i Solci-2.

Slike objavljene na platformi društvenih medija Telegram pokazuju veliku vatru koja je zahvatila mlaznjak sa prepoznatljivim nosnim konusom Tu-22.

BBC Verifi je analizirao fotografije i vjeruje da su vjerodostojne.

Operacija ukazuje na sve veću sposobnost Kijeva da pogađa ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Aerodrom Soltci-2 leži na oko 650 kilometara od granice sa Ukrajinom.

(BETA)

20:59h

Grčka će učestvovati u obuci pilota ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za avione F-16, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Danas imamo važan rezultat za avionsku koaliciju. Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovom predlogu”, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, Zelenski nije iznio detalje programa obuke.

Zvaničnici koalicije od 11 država rekli su da će se obuka F-16 sprovoditi u Danskoj i Rumuniji.

(MINA)

12:54h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se danas, u govoru u danskom parlamentu, zahvalio poslanicima za pomoć njegovoj zemlji da se odupre invaziji Rusije, dan nakon što su Danska i Holandija objavile da će Kijevu obezbijediti borbene avione američke proizvodnje F-16 koji bi mogli da budu isporučeni krajem godine.

10:33h

Najmanje dvije osobe povrijeđene su danas kada su djelovi ukrajinskog drona koji je uništila ruska protivvazdušna odbrana pali na kuću u Moskovskoj oblasti, izjavio je regionalni guverner.

Oko 50 letova ka Moskvi i iz nje obustavljeno je nakon što su ruske vlasti saopštile da su oborili ukrajinski dron u okrugu Ruzski zapadno od Moskve i uništili još jedan u obližnjem okrugu Istrinski, prenosi Rojters.

Dolasci i polasci sa četiri moskovska aerodroma Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski bili su ograničeni, saopštila je Rosaviacija.

Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da vojni dronovi koji lete iznad Moskve mogu izazvati veliku katastrofu, objavio je Rojters.

Napadi dronovima na glavni grad Rusije posljednjih mjeseci su sve češći.

(BETA)

07:46h

Moskovski aerodrom Domodedovo ograničio je dolaske i odlaske, javile su ruske novinske agencije.

Taj korak je preduzet "kako bi se osigurale dodatne mjere bezbjednosti letova", objavile su agencije TASS i RIA, pozivajući se na pres-službu aerodroma.

Prema pisanju ruskih agencija aerodrom Vnukovo je nastavio rad.

07:44h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo još jedan ukrajinski dron iznad Moskve, javile su ruske novinske agencije.

07:10h

Ukrajinski dron ostao je zaglavljen iznad moskovskog regiona, što je dovelo do njegovog pada, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Agencija Rojters prenosi da je iz ministarstva saopšteno i da nije bilo žrtava.

Agencija TASS javila je da su obustavljeni dolasci i polasci sa moskovskog aerodroma Vnukovo.

Bonus video: