Ambasada SAD-a poručila svojim državljanima da odmah napuste Bjelorusiju

"Napustite Bjelorusiju putem preostalih graničnih prelaza s Litvanijom i Letonijom ili putem aviona", navodi se u saopštenju

16445 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Država u Minsku poručila je u ponedjeljak građanima SAD-a koji se nalaze u Bjelorusiji da odmah napuste tu zemlju.

Brojne države, uključujući Litvaniju, zatvorile su granične prelaze s Bjelorusijom zbog njene saradnje s ruskim snagama tokom invazije na Ukrajinu, prenosi Sky News.

"Napustite Bjelorusiju putem preostalih graničnih prelaza s Litvanijom i Letonijom ili putem aviona", navodi se u saopštenju.

Takođe, ambasada je upozorila Amerikance da ne putuju u Bjelorusiju zbog njene podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu te zbog ograničene mogućnosti koje Sjedinjene Države mogu pružiti pojedincima koji ondje žive ili putuju.

Za sada su otvorena četiri granična preelaza s Litvanijom, s time da su moguća daljnja zatvaranja granica.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko nedavno je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin ne pokušava natjerati Bjelorusiju da se pridruži ratu u Ukrajini i obećao da snage Minska nikada neće učestvovati u ratu osim ako ukrajinske trupe ne pređu granicu s Bjelorusijom.

Iako Bjelorusija nije poslala snage da se bore u Ukrajini, ona je dozvolila Rusiji da koristi njenu teritoriju kao teren za invaziju koju je Moskva pokrenula u februaru 2022., a Lukašenka je podržao ruski rat i često se sastajao s Putinom.

On je u intervjuu obećao da će "uvijek pomoći Rusiji", dodajući da su oni "naši saveznici".

Lukašenko je pokazao svoju lojalnost krajem juna kada je učestvovao u pregovorima o okončanju pobune privatne Vagnerove plaćeničke grupe.

Tvrdio je da je pomogao u zaustavljanju pobune tako što se dogovorio sa vođom Vagnera Jevgenijem Prigožinom i Putinom da ugosti Vagnerove trupe u Bjelorusiji.

Bonus video: