U Atlantskom okeanu zaplijenjeno 700 kilograma kokaina, uhapšeni državljani Hrvatske i Srbije

Akciju sprovela Španska Civilna Garda uz podršku Europola, droga oduzeta na putu prema Kanarskim ostrvima

31939 pregleda 24 reakcija 11 komentar(a)
Zaplijenjeni kokain, Foto: Europol
Zaplijenjeni kokain, Foto: Europol

Europol je podržao Špansku Civilnu Gardu (Guardia Civil) u razbijanju kriminalne organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU preko Kanarskih ostrva.

Prilikom racije španskih vlasti na brod za koji se sumnjalo da se koristi za transport kokaina zaplijenjeno je 700 kilograma tog narkotika.

Iz te Agencije saopštavaju da su u operaciji bili uključeni nadležni organi iz Hrvatske, Italije i Srbije.

Istraga je identifikovala značajnu prijetnju - sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da tijesno sarađuju i raspoređuju članove na različite lokacije, tokom dužeg vremenskog perioda, kako bi omogućili krijumčarenje droge velikih razmjera.

"Međunarodna saradnja nadležnih organa za sprovođenje zakona širom EU je stoga bila ključna za presretanje osumnjičenih i zaustavljanje njihovih kriminalnih aktivnosti", saopšteno je iz Europola.

"Istraga, koja je započela u martu 2022. godine, usmjerena je na brod koji plovi pod poljskom zastavom, sa privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, za koji se sumnjalo da se koristi za transport kokaina. Od tada, nadležni organi za sprovođenje zakona su pratili aktivnosti posade. Jedan od njih, italijanski državljanin, bio je povezan sa talijanskom 'Ndranghetom, dok je drugi, hrvatski državljanin, bio povezan sa takozvanim Balkanskim kartelom. Iako nisu imali formalnu aktivnost, obojica su imali visok životni standard i održavali su brod u izvanrednom stanju. Tokom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefona preko kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti", saopšteno je iz Europola.

U saopštenju se navodi da je sumnjivi brod pravio neredovna putovanja kako bi pokazao normalnost sve do 27. jula 2023. godine, kada su španske vlasti otkrile neobičan put do izolovane tačke dublje u Atlantskom okeanu.

"Brod je otputovao odatle 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile prepad na brod i na njemu otkrile 700 kilograma kokaina", dodaje se.

Navodi se da su službenici na terenu u Španiji uhapsili osumnjičenog Hrvata i još jednu osobu, državljanku Srbije, osumnjičene za koordinaciju operacije krijumčarenja droge sa zemlje.

"Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali kriminalnu radnju. Europol je omogućio razmenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprineo ukupnoj koordinaciji slučajeva među različitim agencijama i podržao akcioni dan na daljinu", zaključuje se u saopštenju Europola.

Bonus video: