BLOG Četiri osobe poginule u ruskom napadu na školu u Ukrajini

Rat u Ukrajini 544. dan

36416 pregleda 40 reakcija 27 komentar(a)
Škola pogođena u napadu u gradu Romniju, Foto: Reuters
Škola pogođena u napadu u gradu Romniju, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2023. 22:31h
Završeno
22:33h

Šef i osnivač plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin bio je u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti, sjeverno od Moskve, potvrdila je Rosavijacija, ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo.

U padu aviona je, kako je ranije objavljeno, stradalo svih sedam putnika i tri člana posade.

Među putnicima je, kako su naveli, bio i Dmitrij Utkin, Prigožinova "desna ruka" i suosnivač Vagnera.

16:44h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da Turska ne priznaje aneksiju Krima.

16:13h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će okončati rusku okupaciju poluostrva Krim i svih drugih oblasti koje Moskva kontroliše u njegovoj zemlji, prenosi Rojters.

Rusija je zauzela i anektirala Krim 2014. godine što većina drugih zemalja nije prihvatila, a okupirala je i druge djelove Ukrajine od početka svoje potpune invazije u februaru 2022. godine.

Kijev je započeo kontraofanzivu sa ciljem da povrati izgubljenu zemlju.

"Krim će biti deokupiran kao i svi drugi djelovi Ukrajine koji su, nažalost, još uvijek pod kontrolom okupatora", rekao je Zelenski na međunarodnoj konferenciji o Krimu na kojoj učestvuju predstavnici više od 60 zemalja i međunarodnih organizacija.

15:07h

Četiri prosvjetna radnika su poginula, a četiri osobe su povrijeđene u ruskom napadu na školu u gradu Romniju na sjeveroistoku Ukrajine u srijedu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Klimenko je rekao da su tijela direktora škole, zamjenika direktora, sekretara i bibliotekara izvukli spasioci iz ruševina, prenosi Rojters.

On je rekao da su četiri lokalna stanovnika povrijeđena dok su prolazili pored škole u Romniju.

Izmjena: 15:15h
13:23h

U napadu ruske bespilotne letjelice na dunavsku luku Izmail na jugu Ukrajine u srijedu je uništeno 13.000 tona žitarica, izjavio je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov, prenosi Rojters.

Kubrakov je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da je izvozni kapacitet luke smanjen za 15 odsto štrajkom preko noći i dodao: „Rusija sistematski udara u silose i skladišta za žito kako bi zaustavila izvoz poljoprivrednih proizvoda.

13:18h

Dvoje prosvjetnih radnika je poginulo, a tri osobe su ranjene u ruskom napadu na školu u gradu Romni u Sumskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, izjavio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko, prenosi Rojters.

Škola pogođena u ruskom vazdušnom napadu u gradu Romni
Škola pogođena u ruskom vazdušnom napadu u gradu Romnifoto: Reuters
13:14h

Rusija je imenovala novog vršioca dužnosti šefa svojih vazdušno-kosmičkih snaga da zamijeni generala Sergeja Surovikina, koji je nestao iz vida poslije kratke pobune Vagnerovih plaćenika protiv vrha u junu, izvijestila je državna novinska agencija RIA u srijedu.

Tokom pobune 23-24. juna, Surovikin, koji je nekada komandovao sveukupnim ratnim naporima Rusije u Ukrajini - ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" - pojavio se na snimku bez obilježja, pozivajući vođu Vagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina da se povuče, prenosi Rojters.

Od pobune, koja je okončana pregovorima i dogovorom, nepotvrđene ruske i strane vijesti objavile su da se protiv Surovikina vodi istraga zbog mogućeg saučesništva u pobuni i da je držan u kućnom pritvoru.

"Bivši načelnik Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovikin sada je razriješen dužnosti, dok je general-pukovnik Viktor Afzalov, načelnik Glavnog štaba Vazduhoplovstva, privremeno vršilac dužnosti glavnokomandujućeg Vazduhoplovstva. Sila“, rekao je za RIA neimenovani izvor.

Surovikin je stekao nadimak „General Armagedon” tokom ruske vojne intervencije u Siriji.

On je bio zadužen za ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog oktobra, ali je u januaru tu ulogu dobio general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, a Surovikin je postavljen za zamjenika Gerasimova.

09:15h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage protivvazdušne odbrane u blizini prijestonice oborile dvije bespilotne letjelice iznad Možajskog i Himkinskog okruga u moskovskoj oblasti.

Rečeno je da je trećina bila zaglavljena i izgubila kontrolu - ali je ipak udarila u višespratnicu u izgradnji u moskovskoj poslovnoj četvrti. Isti okrug, poznat kao Moskva Siti, pogođen je dva puta u tri dana početkom mjeseca, prenosi Rojters.

Oštećena zgrada u moskovskom naselju Moskva Siti, 23. avgusta 2023. godine
Oštećena zgrada u moskovskom naselju Moskva Siti, 23. avgusta 2023. godinefoto: Reuters

Državna novinska agencija TASS javila je da su oštećene staklene ploče na tri sprata višespratnice. Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama pokazuju manju štetu od druga dva drona koja su uništena.

Iz Ukrajine, koja rijetko preuzima direktnu odgovornost za napade bespilotnih letjelica na rusku teritoriju ili na oblasti pod kontrolom Rusije, nije bilo komentara, ali koja je, čini se, pojačala takve napade otkako su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja.

Izmjena: 09:35h
08:52h

Guverner ruske oblasti Belgorod rekao je u utorak da su tri civila poginula u udaru ukrajinske bespilotne letjelice na sanatorijum u selu Lavi, blizu granice sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Izmjena: 08:55h
08:49h

Rusija je gađala ukrajinske luke u južnom regionu Odeske i oblasti rijeke Dunav u napadima dronova tokom noći, zapalivši najmanje jedno skladište žitarica, saopštile su u srijedu ukrajinske vojne i lokalne vlasti.

Ovi napadi su bili najnoviji ruski napadi na lučku infrastrukturu na Dunavu, koju Ukrajina koristi za transport žita u rumunsku luku Konstanca, pošto je Moskva odustala od sporazuma koji je uz posredovanje UN-a omogućio Kijevu da isporučuje žito preko Crnog mora, prenosi Rojters.

"Neprijatelj je pogodio skladišta žita i kompleks za proizvodnju i pretovar u Dunavskom regionu. Požar je izbio u skladištima i brzo je obuzdan. Vatrogasci nastavljaju da rade“, navodi ukrajinska vojska u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vojska je objavila fotografije na kojima se vide gomile žita ispod spaljene i razbijene granate skladišta.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je napad na region trajao tri sata i da su ukrajinske vazduhoplovne snage uništile devet ruskih dronova.

Nažalost, bilo je pogodaka u proizvodnim i pretovarnim kompleksima gdje je izbio požar... Šteta obuhvata i skladišta žita“, rekao je Kiper na Telegramu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je kasnije u srijedu da je oborila 11 od 20 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da su ukrajinske luke na Dunavu bile glavne mete. Ukrajina upravlja sa dvije velike luke na Dunavu - Izmail i Reni.

Dunavske luke su činile oko četvrtinu ukrajinskog izvoza žitarica prije nego što je Rusija u julu povukla iz sporazuma da obezbijedi siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Luke su od tada postale glavni izlaz, a žito se takođe šalje na baržama u rumunsku crnomorsku luku Konstanca za dalje otpremu.

Globalne cijene žitarica su porasle ranije ovog mjeseca, kada je Rusija napala Izmail - glavnu ukrajinsku unutrašnju luku preko Dunava iz Rumunije i luku Reni.

08:46h

Ruske vlasti saopštile su u utorak veče da su poslale dva aviona da presretnu dve bespilotne letjelice, MK-9 Riper i Bajraktar ​​TB2, iznad Crnog mora, ne precizirajući čiji su dronovi.

"Poslata su dva ruska aviona da bi se spriječilo moguće narušavanje granice Rusije i blokirala misija elektronskog navođenja dronova", saopštilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

Dodaje se da su posle toga dronovi promijenili putanju i napustili vazdušnu zonu u kojoj su se nalazili.

(BETA)

Izmjena: 08:48h

Bonus video: